Ortaköy Etz- Ahayim Sinagogu`nda selihot

İçinde bulunduğumuz Eylül ayı Tanrısal hoşgörünün dönemidir. Tanrı, yıl boyunca tüm kalbiyle O`na dönen ve Teşuva yapanları kabul etmesine rağmen, bu günler iyi niyet ve merhamet günleri olduğundan Teşuva yapmak için en uygun zamandır.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Bu yüzden Elul ayı boyunca Selihotlar  yapılır, Şofar çalınır.
Tüm dünya sinagoglarında olduğu gibi Türkiye’deki sinagoglarda da  Selihot duaları yapılıyor. Ortaköy Etz Ahayim Sinagogunda 8 Eylül’ü 9 Eylül’e bağlayan sabah saat 04:30’da başlayan selihot duası her sene olduğu gibi büyük bir katılımla gerçekleşti. Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katıldığı Selihot sırasında okunan dualar hakkında Ortaköy Haham Akaali Rav Naftali Haleva tarafından açıklayıcı bilgiler verildi. Selihot dualarının bitiminde ağlama duvarına  canlı olarak bağlanıldı ve duygusal anlar yaşandı. Aynı anda Rav Haleva eşliğinde barış duası temennileri  ve şofar çalındı.
Roş- Aşana ve şofar sesinin anlamı hakkında konuşan Rav Haleva Ortaköy Sinagogu’nda yalnızca özel bir selihot yapılmadığını, her hafta selihotların gerçekleştiğini ve ayrıca Roş- Aşana ve Kipur arifelerinde de Selihot dualarının okunduğunu hatırlattı.
Roş- Aşana öncesi gerçekleştirilen Selihot'un kadınların birliğini gösterdiğini ve açıklayıcı konuşmalardan dolayı farklı bir boyutta olduğunu dile getirdi.
Daha sonra söz alan   Hahambaşı Rav İsak Haleva gördüğü kalabalık katılımdan çok etkilendiğini ifade etti ve vicdan insan yaşamı için ne kadar güçlü ve ne kadar derin olduğunu belirten etkileyici bir konuşma yaptı. Ardından başta sinagogun Ravı, yönetim kurulu ve gabay heyetine olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. Ortaköy Sinagogu Yönetim kurulu adına konuşan İzi Hekimoğlu, sinagogun kadınlar komisyonunun  Roş-  Aşana  öncesi gerçekleştirecekleri hasta ziyareti projesi hakkında geniş bilgi verdi.
Selihot ve Tefila'nın ardından sene içerisinde alınan sözlerin iptali (atarat nedarim) yapıldı. Hahambaşı  tarafından gerçekleştirilen dua ile hastalara acil şifa dileğinde bulunuldu. Böyle anlamlı ve açıklayıcı selihotun ardından  bahçedeki ekranlardan yapılan duygusal görüntülerin ardından 72 tane bayanın katılımı ile Seudaya geçildi. Ortaköy Sinagogu Başkanı Albert Elvaşvili hanımların birlik ve beraberliğini ifade etmek için Roş- Aşana öncesi Pazar Sabahı gerçekleştirilen bu selihota altı sene önce beş hanımın katılımı ile başlandığını ve seneler içerisinde bu sayının artmasından dolayı duyduğu mutluluğunu ifade etti.