5768 bariş yili olsun

Yahudi tarihine göre 5768 yılına girdiğimiz Roş - Aşana Bayramı`nı 13-14 Eylül günleri kutluyoruz. Bu bayram süresince tüm dünya sinagoglarında insanlığın barış yönünde birleşmesi için dua edilecek

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Evrenin yaratılışının yıldönümü olan Roş Aşana, Yahudilerin tüm insanlığın barış içinde birleşmesi için dua ettikleri bir bayramdır. Hahambaşı Rav İsak Haleva 5768 Yahudi yeni yılı vesilesi ile bir mesaj yayınladı.
Hahambaşı Rav Haleva mesajında; “Her yıl olduğu gibi her birimizin bu günlerde, dinsel kurallarımıza göre Roş Aşana’nın maksadına uygun olarak samimi bir vicdan muhasebesini yaptığına, hatalarımızın bilincine vardığımıza ve bunları giderme iradesini gösterdiğimize, bu şekilde de Tanrı’nın o engin ve şefkat dolu bağışlayıcılığına sığınmayı hak ettiğimize inanıyorum. Kişinin kendi özü söz konusu olduğunda tarafsız davranmayacağı her ne kadar doğruysa da, dinsel geleneklerimiz uyarınca önce kendi özümüzü yargılamamız gerekmekte, bu yolla ulaşacağımız iç huzuru sayesinde de yakın ve uzak çevremizle sevgi dolu, ahenkli ve samimi ilişkiler kurmamız beklenmektedir” demekte.