ajanda`m

Aylin YENGİN• NE İZEYELİM?Yaz aylarında tiyatro izlemek her ne kadar alışılmadık olsa da, Behiç Ak`ın yazıp, Metin Zakoğlu`nun yönettiği “Aşk Sende Kalsın Ütü Masası Bende” adlı oyun sanat ve eğlenceyi iç içe yansıtıyor.

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Canan Ayan Sönmez ile Tuncay Bayezıt’ın rol aldıkları eser, Erenköy’deki bir müştemilat olan Kulis Sanat Evi’nde sergileniyor. Gerçek bir evin salonuna oturan seyirciler kendilerini kumsalda hissediyorlar, kumsala güneşlenmeye gelen karakterler 90 dakika boyunca onları neşeye boğuyor. Metin Zakoğlu’nun bu interaktif oyunu, bu yıl Selim Naşit Özcan Lion Tiyatro Özel Ödülü’nü kazandı. Gülmeyi ertelemeyin, yalnızca 30 özel izleyicinin içeri alındığı salonda bir yer kapmak için biletinizi almakta acele edin. Bilet fiyatları 17 YTL.

• NE DİNLEYELİM?

İşte kaçırılmayacak bir konser! Türk popuna en çok eser kazandırmış olan, ünlü sanatçı Sezen Aksu (nam- ı değer Minik Serçe) 8 Eylül Cumartesi akşamı Kuruçeşme Arena’da sahne alacak. Turnesinin kapanış konseri olması nedeniyle oldukça farklı bir repertuar ile hazırlanılan konserde, sanatçı sevilen parçalarının yanısıra dinlemekten keyif aldığı başka sanatçılara ait eserleri de seslendirecek. Konserde dinleyiciler, “Makber” gibi alaturka müziğin vazgeçilmez eserlerinden örnekleri Sezen Aksu’dan dinleme fırsatı bulacaklar.
Konserin en önemli farklılığı ise sanatçının meslek yaşamının kesiştiği ve farklı türlerde müzik yapan sanatçılarla yapacağı düetler olacak. Sanatçı, tüm dünyada satışa sunulan “Sognami” albümünde yer alan İtalyanca- Türkçe “Bile Bile” düeti ile İtalyan tenor Alessandro Safina’yı ve “Gelsin Hayat Bildiği Gibi” düetiyle Türkiye’deki rap müziğinin en önemli temsilcilerinden biri olan Ceza’yı ağırlayacak. Standart bilet fiyatı olan 60 YTL’yi gözden çıkaranlara küçük bir uyarı: konseri ayakta dinlemek zorundasınız!

• NE OKUYALIM?

Orhan Türker’in Sel Yayınları’ndan piyasaya çıkan kitabı Antigoni’den Burgaz’a özellikle benim gibi doğma büyüme Burgazlılar için es geçilmemesi gereken bir araştırma, ancak diğer “adalılar”ın da ilgisini çekeceğinden eminim. Ada kültürüne yabancı olanlar için ise, eskiden her köşe başında Rumca konuşulan Antigoni (Burgazada) hakkında biraz bilgi vermekte yarar var: 1960’lara kadar Rum ağırlıklı yapısını sürdüren Burgazada, bu tarihten sonra çeşitli nedenlerle hızlı bir değişime uğradı. Rum aileler, işyerlerini elden çıkarıp Yunanistan’a giderken, adanın yerleşik nüfusu Anadolu’dan gelenlerle kabuk değiştirdi. Bugün Antigoni’de Rumca, ancak yaz aylarında İstanbul’dan ve Yunanistan’dan yazlığa gelen Rumların varlığı ile yaalnızca birkaç ay işitiliyor. Oysa burası İstanbul’un fethinden sonraki 500 yıl içinde de varlığını sürdüren bir Rum köyü idi. Günlük hayatta ve ticarette halkın anadili olan Rumca, resmi dil Türkçe’den daha fazla kullanılırdı. 1963 yılında tırmanan Kıbrıs sorununa paralel olarak burası hızlı bir değişime uğradı. 70 sayfadan oluşan kitabın fiyatı 10 YTL.

• NEREYE GİDELİM?

Dünyanın en önemli çağdaş sanat etkinliklerinden biri olarak kabul edilen Uluslararası İstanbul Bienali’nin onuncusu 8 Eylül -  4 Kasım 2007 tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu yıl ana sponsorluğunu Koç Holding’in üstlendiği 10. Uluslararası İstanbul Bienali’nin küratörlüğünü, aynı zamanda San Francisco Art Institute’ta Sergiler ve Kamusal Programlar yönetmeni olarak da görev yapan Hou Hanru üstlenecek.
10. Uluslararası İstanbul Bienali’nin teması, “İmkânsız Değil, Üstelik Gerekli - -  Küresel savaş çağında iyimserlik”...  Mekânları ise Fındıklı’da İstanbul Denizcilik İşletmeleri’ne ait alandaki 3 numaralı Antrepo, Unkapanı’ndaki İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ); Atatürk Kültür Merkezi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi öncülüğünde Silahtarağa’da yapılan santralistanbul.
Sergiler Pazartesi hariç, her gün 10:00 -  19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Açılışı izleyen ilk Pazartesi olan 11 Eylül 2007 tarihinde ise mekânlar açık tutulacak. Bilet fiyatları 56 YTL.