Bir daha dünyaya gelseydiniz, ne olmak isterdiniz?

Bu soruya elbette herkesin kendine göre vereceği farklı bir cevap vardır. En az bir kere olsun hepimiz, bir daha dünyaya gelseydimle başlayan bir cümle kurmuşuzdur. Sonra da bu ikinci hayatın hayaline dalmışızdır. Bir daha dünyaya gelip gelmeyeceğimizi bilmiyoruz; fakat günümüzün internet fenomeni Second Life, tekrar hayata gelmeden, sanal hayatta bizlere 2. bir yaşam fırsat

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
İşte, size 2. defa hayata gelme fırsatı
2. bir yaşam fırsatınızı www.secondlife.com adresinden, ayda 9.95 $’a satın alabiliyorsunuz ve oyunun para birimi 50 Linden dolarıyla  bu dünyanın bir vatandaşı, yani avatar olarak yaşamaya başlıyorsunuz. Sonra, kim olacağınızı, adınızı ve sistemin size sunduğu soyadlardan birini seçiyorsunuz. Kendinize deri renginizden, burnunuzun yapısı ve kılık kıyafetinize kadar istediğiniz görünümü verebiliyorsunuz. Sade, mütevazi görünümlü  ya da seksi ve birçok farklı fiziksel özelliği olan bir avatar yaratabilirsiniz. Tabi, gerçek hayatta olduğu gibi burada da görünüm çok önemli. Karakteriniz ne kadar sıradışı ve dikkat çekici ise sosyalleşme ve hatta bir sevgili bulma şansınız da o kadar yüksek oluyor.
Second life kimi zaman bir oyun olarak adlandırılsa da, kendi ekonomisi, borsasıyla aslında bir oyunun çok ötesinde. Burada atlamanız gereken bir level, kazanmanız gereken bir puan yok. İş sahibi olup, yatırım yapabilir; en son model bir arabaya ve eve sahip olabilirsiniz. Bir ada satın alabilir ve en güzeli trafik derdi çekmeden istediğiniz yere ışınlanarak ya da uçarak ulaşabilirsiniz. Hatta, arkadaşlarınızla bara giderek;  birer içki içip, dans edebilir ve  çapkınlık yapabilirsiniz. İnsanlarla sosyalleşip popüler biri olabilir, başarılı bir kariyere sahip olabilirsiniz. Sonra da bu 3 boyutlu sanal alemde kazandığınız Linden dolarını gerçek Amerikan dollarına çevirerek gerçek hayatta zengin olabilirsiniz. Evet, bu sanal hayat gerçeğine o kadar yakın ki, sizi gerçek hayatta da zengin edebiliyor. Oyunda 186 Linden doları 1 Amerikan dolarına denk geliyor. Linden dolarınızı istediğiniz zaman buradaki döviz ofisinden Amerikan dolarına çevirip, PayPal (online para transferi yapan güvenli bir merkez) aracılığıyla gerçek hayattaki banka hesabınıza aktarabiliyorsunuz.
Her şey o kadar gerçekçi ki, insanlar kimi zaman burayı gerçek yaşamı yerine koyabiliyor. Evlenip çocuk sahibi oluyorlar ya da çocuk istemiyorlarsa bir kaç dolar karşılığı kürtaj oluyorlar. Kimisi ise o kadar iyi bir iş tutturuyor ki gerçekte çalışmasına bile gerek kalmıyor.

Second life kimine ek gelir, kimine tek gelir kapısı
Sanal alemin ilk milyoneri Anshe Chung

Second Life’taki ismi Ailin Graef olan Anshe Chung, emlakçılık yaparak oyunun başlangıcında 10$ olan parasını, 30 ay içerisinde 1 milyon dolara katladı ve bu sanal dünya sayesinde gerçek hayatta milyoner olmayı başardı. Anshe Chung işini zamanla o kadar büyüttü ki, Second Life’ta kendisine gelen emlak taleplerini zamanla karşılayamadığı için ofis kurdu ve yanına birkaç yardımcı aldı.
Chris Mead adında bir adam ise karısı 3. çocuğunu doğurduktan sonra evde oturmaya karar vermiş. Bu sayede, Second Life’ı keşfedip, oynamaya başlamış. Sonra da, Second Life’ta avatarların ( insanlara verilen ad) birbirlerine sarılarak dans etmesini sağlayan bir animasyon geliştirdi. Tanesini 1 dolardan oyunculara satarak, aylık 1.900 dolar gelir elde ediyor.
Gerçek hayatta bir bilgisayar programcısı olan Nathan Keir ise, Second Life’ın içinde oynanabilen Tetris benzeri Tringo adlı bir oyun icad etti. Oyun, o kadar popüler oldu ki, haklarını başka bir şirkete 1.8 milyon dolara sattı. Evet, benim de ilk başta ağzım açık kaldı.

Peki, bu kadar para nereden geliyor?
Second Life’ta günde yaklaşık 1 milyon dolar para el değiştiriyor. Öncelikle bu oyun para ile oynanan bir oyun olduğu için, 1 aylık deneme üyeliği dışında en basit üyeliğe, 10$ yatırmak gerekiyor. Parayla, sanal dünyada birçok şey satın alınabiliyor. Yani, üyeler sisteme dışarıdan gerçek para aktarıyor. Örneğin; bir oyuncu, gerçek hayatta 15 bin dolara kendine bir ada alamazken, Second Life’a 15 bin dolar yatırıp burada bir ada satın alabiliyor. Veya ada yerine malikane, lüks bir otomobil vs... Adayı satan ise bu durumda 15 bin dolar kazanmış oluyor. Böylelikle, para sürekli el değiştiriyor ve piyasada istenildiği zaman dolara çevrilecek kadar çok para oluyor.

Yenilikçi markalar da bu dev sanal platformda yerini aldı
Second life sıradan kullanıcılar kadar dünyanın tanınmış dev markalarının da dikkatini çekmeyi başardı. Ee tabi, kullanıcı sayısı 9 milyona ulaşırken,  markaların bu kadar büyük bir pazardan uzak kalması beklenemezdi. Addidas, Nike, Intel, Sony, BMW, Mercedes gibi markalar ürünlerini piyasaya sunmadan önce burada satışa sunuyorlar, tanıtımlarını yaparak piyasanın nabzını yokluyorlar. Yani, sanal dünyada markaları için gerekli pazar araştırmasını yapabiliyorlar. Böylece, markalar gerçek hayatta yapacakları yatırımlarının ve yeni ürünlerinin provasını 2. hayatta yaparak daha fazla kar ediyorlar. Türkiye’de de Vestel ve Garanti bu internet fenomenine seyirci kalmayarak 2nd Life’taki yerlerini aldılar ve birer ada sahibi oldular.

Merkezi San Francisco
Akıllıca tasarlanmış bu sanal dünya, 2003 yılında Linden Lab isimli bir şirket tarafından, üyelerine ikinci bir yaşam vaadiyle San Francisco’da kuruldu. Kurucusu ise bilgisayar programları yazan RealNetworks adlı şirkette yöneticilik yapan Philip Rosedale. Second Life, Neal Stephenson’ın Snow Crash adlı bilim kurgu romanından esinlenilerek kurulmuş ve şu an dünyanın her tarafından milyonların oynadığı bir oyun.