ROŞ AŞANA MESAJI

Sara YANAROCAKRoş Aşana genellikle Eylül ayına ve Veadar ayının eklendiği yıllarda Ekim ayının ilk haftasına rastlar. Tişri ayının ilk günü -Yılbaşı- Roş Aşana olarak anılır. Bu yıl Roş Aşana Bayramı`nı 13- 14 Eylül tarihlerinde kutlayacağız. Şana Tova...

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

5768 – 2007
Değerli Dindaşlarım
Bu yıl da hep birlikte sağlıklı, mutlu, başarılı ve en önemlisi sevgi ve sevinçle dolu geçmesini dilediğim yeni bir yılın eşiğine ulaşmış bulunuyoruz.

“Tahel Şana Uvirhotea”
“Yıl Bereketli Başlasın” 

Her yıl olduğu gibi her birimizin bugünlerde; dinsel kurallarımıza göre Roş Aşana’nın maksadına uygun olarak samimi bir vicdan muhasebesini yaptığına, hatalarımızın bilincine vardığımıza ve bunları giderme iradesini gösterdiğimize, bu şekilde de tanrının o engin ve şefkat dolu bağışlayıcılığına sığınmayı hak ettiğimize inanıyorum.

“Elyon Rahameha Meolam Seliha İmeha İ”
“Rahmetinin Yüceliği Ezelidir
Bağışlama Sana Aittir.”

Kişinin kendi özü söz konusu olduğunda tarafsız davranamayacağı her ne kadar doğruysa da, dinsel geleneklerimiz uyarınca önce kendi özümüzü yargılamamız gerekmekte, bu yolla ulaşacağımız iç huzuru sayesinde de yakın ve uzak çevremizle sevgi dolu, ahenkli ve samimi ilişkiler kurmamız beklenmektedir.

“Veyaasu Kulam Aguda Ahat Laasot
Retsoneha Belevav Şalem”
“Hepsi Bir Birlik Oluşturup İrade Ettiğini Tüm Gönülleriyle Yapacaklardır.”

Değerli dindaşlarımızın bu fırsatı en iyi bir şekilde değerlendirdiklerini umuyorum.

Aziz Kardeşlerim
Bu yıl da Roş Aşana mesajımı fırsat bilerek bazı düşünce ve duygularımı sizlerle paylaşmak istiyorum:
Önce okulumuz: Son birkaç yıldır uygulamaya konan düzenlemeler neticesinde, gerek öğretim / eğitim seviyesiyle, gerekse bunun bir ölçütü olarak mezunlarının üniversite giriş sınavlarında ulaştıkları başarı oranıyla okulumuzun, cemaatimiz mensupları arasında prestijli okullar içinde sayılıyor olması göğsümü kabartıyor. Böyle giderse cemaatimizden gelen kayıt başvurularının okulumuz kapasitesinin  tümüne ulaşacağı günlerin pek uzak olmadığına dikkatinizi çekmek isterim.
Son zamanlarda tanığı olduğumuz şekliyle cemaatimiz mensupları arasındaki dine ve dinsele olan yönelimde olumlu gelişmeler tabii ki beni de ziyadesiyle memnun etmektedir. Özellikle genç nesillerimiz arasında filiz veren bu türden gelişmeleri dinsel / toplumsal varlığımızın güvencesi olarak değerlendiriyorum. Hiç kuşku duyulmamalıdır ki, Hahambaşılığımız bu alandaki  dinsel/toplumsal yaşantımız ve geleneklerimizle çelişmeyen, cemaat sistemi içindeki ciddi programlara her türlü desteği vermektedir ve vermeye devam edecektir.
Bu arada öteki işlevleri yanında dindaşlarımızın Kaşer gıda ihtiyacını her gün sayısı ve çeşidi artan ürün paletiyle karşılamada azami gayreti gösteren Hahambaşılığımız bünyesindeki Denet Gıda yönetici ve görevlilerine takdirlerimi sunmak istiyorum.
Son günlerin cemaatimiz adına gurur duyduğumuz bir başka olayı da, hepinizin bildiği gibi bir dindaşımıza devletimizin en prestijli madalyasının tevcih edilmiş olmasıdır. Bu durumun, cemaatimiz mensuplarının kendilerine fırsat verildiği takdirde yurtseverlik bakımından kimseden geri kalmayacaklarına ilişkin bir veri olarak değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum.

Değerli Dindaşlarım
Zaman birlik, beraberlik, samimiyet ve dayanışma zamanıdır. Kuşkusuz en tabii hakkımız olan eleştiri hakkımızı kullanırken; tepki, davranış ve sözlerimizi insaf süzgecinden geçirmemiz ve karşılıklı saygıyı korumaya özenli olmamız gerekmektedir. Bu konularda azami duyarlılığı gösterdiğimiz oranda geleceğe daha bir güvenli bakma imkanına sahip olabileceğimizi sizlere bir kez daha hatırlatmayı görev sayıyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle Roş Aşana vesilesiyle sizleri bir kez daha yürekten kutluyor, hepinizi Kutsal Tora’mızın berahalarıyla selamlıyorum.

“Tizku Leşanim Rabot Neimot Vetovot”


Rav İsak HALEVA
Hahambaşı