Fas`taki seçimlerde Yahudi kadin aday

Rav Eric Yoffie, Kuzey Amerika İslam Toplumu`na yaptığı konuşmada, “Öldürmeyi ve terörü meşrulaştırmak üzere Tanrı`nın adını kötüye kullananlara karşı hep birlikte ‘Yeter` diyelim” dedi. Rav Yoffie, Amerikalılar arasında İslam`a dair engin bir cehalet bulunduğunu ve buna dayalı ayrımcılıkların da sonland

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Fas’ın parlamento seçimlerinde aday olan ilk Yahudi kadın Maggie Cacoun “Yahudi olarak muamele görmek istemiyorum” dedi

Casablanca’lı 54 yaşındaki iş kadını Maggie Cacoun, Fas Parlamentosu’na aday ilk Yahudi kadın oldu. Al- Wast Al- Agtama Partisi’nden Maggie Cacoun, Yahudi kimliğinin seçim kampanyasının odak noktası haline gelmesini istemiyor. Cacoun, “Yahudi olarak muamele görmek istemiyorum, önce sadık bir Fas vatandaşıyım” dedi. Yahudi kimliğine ilişkin haberlerin duyulmasından sonra kendisine neden İsrail’e göç etmediği veya  Fas Yahudi Cemaatinin siyasi ve sosyal girişimlerini nasıl değerlendirdiği sorulduğunda, “Fas'tan ayrılmayı hiç düşünmedim. Fas’ın ileri gelenlerinden biri olarak ülkemin gündemine odaklanmak istiyorum. Yahudi cemaatinden izin almadım. Tek danıştığım kocamdı ve bana hep iyi temennilerde bulundu” dedi.
Günümüzde Fas’ta 500 Yahudi’nin yaşadığı Fas’ta Maggie Cacoun parlamento seçimlerine katılan tek Yahudi değil. 1948’de İsrail’in kurulmasından önce Fas’ta 300.000 Yahudi yaşıyordu.