Avusturya başbakani, İsrail ile ilişkilerinde yeni sayfa açti

Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer, hafta başında İsrail`e iki günlük resmi ziyarette bulunarak, ülkesinin İsraille olan geçmişe dayalı gergin ilişkisini düzeltme yoluna girdi. Gusenbauer, son on yıldır İsrail`i ziyaret eden ilk Avusturya başbakanı oldu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
II. Dünya Savaşı’nda Holokost sırasında Avusturya’nın, Almanya ile ittifak kurması, günümüzde hala bu ülkenin İsrail’le olan ilişkilerinin duygusal ve gergin olmasına sebep oluyor.  Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer, Holokost’un ardından İsrail’i ziyaret eden üçüncü, son on yıldır ise İsrail’e ziyarette bulunan ilk başbakan olarak, iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açtı.  İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in onuruna verdiği törende konuşma yapan Gusenbauer, İsrail’le olan ilişkilerinde yeni bir sayfa açtıklarını, iki ülkenin dostluk ve karşılıklı destek ilişkileri içinde olacağını söyledi. 
Avusturya başbakanı, İsrail’deki ilk gününde Holokost Müzesi Yad Vaşem’i ziyaret etti. Gausenbauer, Yad Vaşem’de Holokost sırasında hayatını kaybetmiş altı milyon Yahudinin anısına saygı duruşunda bulundu.  İnsanoğlunun acımasızlığının inanılmayacak boyutlarda olabileceğini söyleyen Gausenbauer, her türlü ırkçılık ve antisemitzme karşı tetikte olmak gerektiğini vurguladı.  Gausenbauer, İsrail ve Yahudi insanının güvenliğini koruma konusundaki sorumluluklarından da bahsetti. 
II. Dünya Savaşı sırasında birçok Avusturyalı, Avusturya doğumlu Nazi Lideri Adolf Hitler’i desteklemiş ve 70,000 Avusturyalı Yahudi hayatını kaybetmişti.  Yıllarca Yahudilerin ölümü konusundaki sorumluluğunu üstlenmeyen Avusturya, Hitler’in Avusturya’ya girmesiyle ilk kurban olduklarını savunmuşlardı.  İsrail’i 1993 yılında ziyaret eden ilk başbakan olan Franz Vranitzky, Avusturya’nın suçunu dürüstçe kabul etmişti.  Başbakan Viktor Klima’nın 1998 yılında yaptığı ziyaret sırasında da iki ülkenin ilişkisi daha iyiye doğru gitmiş, fakat iki yıl sonra Avusturya’da  aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin hükümette yer almasıyla ilişkiler tekrar kötüye gitmişti. 
Gausenbauer, Olmert’le yaptığı görüşmede İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmasının tamamen durdurulması  ve yaptırımlar ugulanması gerektiğini söyledi.  Olmert de, Gausenbauer’den İran’a yaptırımları arttırmasını, İsrail ve Filistin Özerk Yönetimi ile karşılıklı görüşmelerde bulunmasını ve terör örgütleriyle görüşmelerden sakınmasını istedi.