Galata semti 5. Yahudi Kültürü Avrupa Günü ile şenlendi

Birçok Avrupa ülkesinde aynı gün düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü`nün beşincisi 2 Eylül Pazar günü Galata Semtinde gerçekleşti. Katılımcılar sabah 11.00 ile akşam 23.00 saatleri arasında birçok dinleti, sunum, film, sergi ve konferanslara katılarak Yahudi kültürünü kısa bir süre içinde bile olsa tanıma imkanı buld

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Yoğun bir katılımın gözlemlendiği kültür gününde Neve Şalom Kültür Merkezi, İtalyan Sinagogu, Aşkenaz Sinagogu, Schneidertempel Sanat Merkezi, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi ve Osmanlı Bankası Müzesi kapılarını etkinliklere açtılar. Civarda bulunan birçok lokanta ve cafe, Sefarad mutfağının çeşitlemelerinden hazırladıkları mönüleriyle hizmet verdiler. Ayrıca Barınyurt’un La Casa adlı catering mutfağı Galata meydanına açtığı standda Sefarad lezzetlerini tanıtma fırsatını buldu.
Yahudi Kültürü’nü tanıma amacıyla güne katılan sanatseverler gün boyunca arzu ettikleri saatte Kamondolar Fotoğraf Sergisi, Eti Koen’in Yamalı Bohça Sergisi, Masalımsı Tarih: Fotoğraf Sergisi ve Naim A. Güleryüz ile Seyfi İşman’ın hazırladıkları “Dünden Bugüne Edirne” adlı kısa belgesel filmi izleme olanağını elde ettiler. Konferanslarla bilgilenmek isteyenler İzzet Keribar’ın Türkiye Sinagogları Dia Gösterisi, Prof Dr. Ayhan Aktar’ın “Anılarda Yahudi Yaşamından Sayfalar Sunumu” ve Karen Gerşon’un “Türk Yahudilerinin bir Yüzyıllık Yaşamından Kesitler” adlı sunumuna katıldılar.
Sinagogların büyülü ortamında gerçekleşen Cako Taragano önderliğinde Sefarad Sinagog İlahileri Korosu Konseri, Şef Emine Keskin önderliğinde UÖML Okul korosu konseri, Linet Şaul’un Judeo- Espanyol şarkı dinletisi, Tilbe Saran’ın şiir dinletisi, Angelika Akbar Piyano konseri ve Klez Mez Grubu’ndan Klezmer Yolculuğu en yoğun ilginin yaşandığı faaliyetler oldu.
Galata semtinin kendine özgün inişli çıkışlı sokaklarında bir mekandan diğerine koşturan katılımcılar saat 5’te Galata Meydanı’nda buluştular. Eski TRT spikerlerinden program sunucusu ve iletişim teknikleri uzmanı Saadet Şen’in sunumu ve akıcı konuşması ile başlayan gösteri bölümü’nde ilk olarak Karmiel Dans Grubu sahne aldı.
Danslar arasında Şen’in seslendirdiği İstanbul şiirleri büyük alkış alırken Cenk Rofe’nin bir saatlik Türk Musikisi konseri ile devam eden şenlik Melin ve Selim Yuna’nın Tango gösterisi ile gözlere de hitap etti.
Havanın kararmaya başlamasıyla aydınlanan meydanda Sami Levi, Cem Stamati ve Ceki Benşuşe’den oluşan Sefarad Grubu tanınmış şarkılarıyla kalabalığı coşturdu. Günün son sanatçı katılımcıları İzzet Hiçkalmaz, Baki Duyarlar, Tahsin Unuvar ve Nezih Yeşilnil’in Caz dinletisi ise güne damgasını vurdu.