Brooklyn Belediye Başkani Marty Markowitz İstanbul`daydi

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal`ın davetlisi olarak İstanbul`a gelen kardeş belediye Başkanı Marty Markowitz, ziyaret sırasında Hahambaşı Rav İsak Haleva ve Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya ile de görüştüEster YANNİER

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
New- York’un en geniş nüfusuna sahip olan Brooklyn ile İstanbul’da üç dinin buluştuğu,  Beşiktaş,  2005 yılında Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ile dönemin Türkiye New York Başkonsolosu Ömer Orhon’un girişimleriyle kardeş belediye olmuşlardı.
Geçtiğimiz hafta  aldığı davet üzerine şehrimizi  ziyaret eden Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz ve eşi Jamie Markowitz 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliğine katıldı.
Markowitz öncelikle Beşiktaş Belediyesinde  Başkan İsmail Ünal ve Belediye Meclis üyeleri tarafından karşılandı.
Brooklyn Belediye Başkanı Markowitz 29 Ağustos Çarşamba günü, Türkiye’nin NewYork  Konsolos Yardımcısı Ceyhun Erciyes, Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Ersin Erçin ve Beşiktaş Belediyesi’nden Rakel Kezeraşvili ile birlikte Hahambaşı Rav İsak Haleva’ya bir nezaket ziyaretinde bulundu.
Söz konusu ziyarette Hahambaşı Rav Haleva’ya Türk Musevi Cemaati Başkan Vekili Lina Filiba, Hahambaşılık Müşavirlerinden Daniel Navaro ve Hahambaşı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş eşlik ettiler.
Belediye Başkanı Markowitz; “En çok Türk nüfusa sahip olan Brooklyn, aynı zamanda ABD’nin Türk başkenti olarak da tanınır.
Brooklyn aynı zamanda dini bütün Sefarad ve Ortodoks Yahudilerin İsrail dışında en yoğun yaşadıkları bölgedir. Türk kökenlilerin Brooklyn’in kültürel ve etnik zenginliğine büyük  katkıları oldu.
Brooklyn Belediyesi olarak bizler de Yahudi tarihini, kültürünü korumak için canla başla çalışanlara değer veriyoruz.
Tüm Brooklynliler adına Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva’yı bu vesileyle selamlıyor ve iki ulus arasında süregelen bağların devamını sağladığı için barış ve özürlük adına kendisini selamlıyorum” ibaresi bulunan bir şehir beratı ve Brooklyn Köprüsü’nün minyatürünü hediye etti.
Hahambaşı Rav Haleva, Başkan Markowitz’e  “Osmanlı’da  Yahudi Kıyafetleri” kitabını hediye ederken, köprünün bağlantıları simgelemesi açısından da büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Hahambaşı Haleva ayrıca, Musevi Cemaati’nin Türkiye’de yıllardır barış içinde ve iyi ilişkilerde  yaşadıklarını söyledi.
Lina Filiba ve Daniel Navaro Türk Musevi Cemaati hakkında konuk belediye başkanına bilgi aktardılar.
Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve cemaat idarecileri Başkan Markowitz’in onuruna düzenlenen yemekte bir araya geldiler.