Büyükelçi Avivi veda etti

Dört yıllık görev süresini dolduran İsrail`in Türkiye Büyükelçisi Pinhas Avivi onuruna Türk Musevi Cemaati 28 Ağustos Salı akşamı bir kokteyl düzenlediEster YANNİER

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Afrika, İtalya, Kolombiya, Şili ve Arjantin’de ülkesini temsil etmiş, II. İntifada dönemine değin İsrail-  Filistin görüşmelerinin tümünde İsrail heyetinde bulunmuş deneyimli diplomatik yaşantısından sonra Türkiye’de büyükelçilik yapan Pinhas Avivi onuruna Türk Musevi Cemaati bir veda kokteyli düzenledi.
Türkiye’deki görev süresini tamamlayan Büyükelçi Avivi, Ortadoğu’daki siyasi çalkantıların  zaman zaman Türkiye-  İsrail ilişkilerini zedelemesi ve diplomatik görevine başladıktan kısa bir süre sonra sinagoglara yönelik saldırılar nedeniyle çok da kolay bir dönem geçirmedi.
 Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya’nın ev sahipliği yaptığı  kokteyle Hahambaşı Rav İsak Haleva, İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai,  Aşkenaz Cemaati Başkanı Av. Binyamin Poluman, Onursal Başkan Bensiyon Pinto, cemaat ileri gelenleri, Bet- Din üyeleri, dernek ve kurum yöneticileri eşleriyle davet edildiler.
Cemaat Başkanı Ovadya bir konuşma yaparak: “Bu akşam Neve Şalom Kültür Merkezi’nde  onurunuza vermekte olduğumuz davete eşiniz Madeleine ile katıldığınız için onurluyuz.  Dört yılı aşkın bir süre önce İsrail Devleti’nin temsilcisi olarak ülkemize geldiniz. Ben de kısa bir süre sonra Türk Musevi Cemaati Başkanlığı görevini üstlendim.
Sizinle ilk olarak ABD Başkanı Bush’un İstanbul ziyaretinde, Galatasaray Üniversitesi’nde saatlerce süren bekleme sırasında tanıştık.
Bir İsrailli diplomatın Türkiye’de görev yapması zordur. Bu kadar yakın ilişki içinde olup sayısız sorunlar yaşanabilen böyle bir ikili ilişkide başarılı olmak için diplomat olmak bile yetersiz kalmaktadır; bu görevi başarıyla yerine getirebilmek için biraz da sihirbaz olmak gerekmekte.
Dört yılı aşkın sürede sayısız Türk ve İsrailli bakan hatta başbakan ziyaretinin başarılı olmasını sağladınız. Lübnan Savaşı sırasında bizler zor günler geçirdik ancak sizin İsrail Devleti’nin büyükelçisi olarak ne denli zor bir süreç yaşadığınızı biliyorum.
Sayın Avivi, ülkemizde bulunduğumuz süre içinde bazen küçük fikir ayrılıkları yaşamış olsak da beraber yapmış olduğumuz çalışmalardan ve sizle çalışmaktan zevk aldık.
Her İstanbul’a gelişinizde vaktiniz sınırlı da olsa bizi ziyaret ettiniz, görüş alışverişinde bulunma olanağı bulduk.
Ülkemizden ve cemaatimizden iyi hatıralarla ayrıldığınızı umuyoruz.
Bundan sonraki diplomatik kariyerinizde başarılarınızın; aile yaşamınızda mutluluğunuzun devamını diler size ailenizle beraber sağlıklı ve bereketli bir yeni yıl dilerim” dedi.
Başkan Ovadya, Pinhas Avivi’ye hatıra plaketini vermek üzere Hahambaşı Rav Haleva’yı davet etti.  Hahambaşı Rav Haleva, Büyükelçi Avivi’ye gelecekteki yaşamında başarılar diledi.
Avivi ise: “Görevde bulunduğum dört yıl süresinde hüzünlü ve sevinçli günlerim oldu. Ancak hiç biri bugün kadar duygusal değildi. Sizlerle ilk burada tanıştım, dört yıl sonra yine aynı yerdeyim. İlk kez buluştuğumuzda sinagoglara yönelik  bombalı saldırılar yapıldığı için oldukça zor bir dönemdi. Daha sonra Türk Musevi Cemaati’nin ne kadar zor bir durumda olduğunun bilincine vardım. Türk Musevi Cemaati geniş toplumun bir parçası olmasına rağmen, İsrail ile özdeşleştirildiği için bunu her zaman ispatlamak durumunda bırakılıyor.  Dört yıl süresinde Türkiye -  İsrail ilişkilerini daha iyi bir noktaya ulaştırmak için çalıştım. ABD Yahudileri ile de Türkiye arasında köprü olmak için çaba sarf ettim.
Bizler burada bulunduğumuz şu saatlerde İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Türkiye’nin yeni  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül  ile konuşuyor. Sayın Gül’e başarılar diliyorum. Birkaç gün önce Sayın  Gül ile konuşurken, İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile iki ülke arasındaki ilişkilere olumlu katkıları olacaklarına inandığımı dile getirdim. Şimdi olağan gelen bu konuşma göreve ilk geldiğimde hiç de öyle değildi. Dört yıl önce yeni bir hükümet vardı ve kendileri belki de İsrail hakkında çok bilgi sahibi değillerdi. Bir köprü kurmaya çalıştım. Türkiye Musevi Cemaati ileri gelenlerinin oluşturduğu heyet eşliğinde, Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan ile birlikte İsrail’e gittik. Daha iyi bir noktaya gelen ilişkilerin, adım adım gelişmesine tanık olduk. Artık bu ilişkinin diğer ülkelerle kıyaslanamayacak kadar iyi olduğu bir durumda Türkiye’den ayrılıyorum” dedi.
Büyükelçi Avivi, görevi süresince kendisine  yardımcı olan herkese  teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.