“Yahudi Kültürü Avrupa Günü”, 2 Eylül Pazar günü &

Birçok Avrupa ülkesinde aynı gün düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü`nün beşincisi 2 Eylül Pazar günü Galata semtinde gerçekleşti. Sabah saatlerinde başlayan ve gecenin geç saatlerine dek süren etkinliklere katılanlar Yahudi kültürünün örneklerini tanıma olanağı buldular.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Galata’da yer alan Neve Şalom Kültür Merkezi, İtalyan Sinagogu, Aşkenaz Sinagogu, Schneidertempel Sanat Merkezi, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi ve Osmanlı Bankası Müzesi, Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinliklerine ev sahipliği yaptı. Semt civarında bulunan lokanta ve cafeler, Sefarad mutfağını tanıtan mönüleriyle hizmet verdiler.

Etkinlikler
Kamondolar Fotoğraf Sergisi, Yamalı Bohça Sergisi, Masalımsı Tarih Fotoğraf Sergisi’nin yanı sıra Dünden Bugüne Edirne adlı belgesel film büyük ilgi gördü. Fotoğraf Sanatçısı İzzet Keribar’ın “Türkiye Sinagogları Dia Gösterisi”, Prof. Dr. Ayhan Aktar’ın “Anılarda Yahudi Yaşamından Sayfalar” ve Karen Gerşon Şarhon’un “Türk Yahudilerinin Bir Yüzyıllık Yaşamından Kesitler” başlıklı sunumları Yahudi kültür ve geleneklerini tanımak isteyenlere ışık tuttu.
Sinagoglarda başlayan dinletiler, akşam saatlerinde Galata Meydanı’nda düzenlenen konser ve dans gösterileri ile devam etti.