Yahudi Dünyasindan

Nelly BAROKASİsrail Müzesi 2. Dünya Savaşı`nda çalınan eserler sitesini açıyor İsrail Müzesi, 2. Dünya Savaşı`nda yağmalanan ve savaş sonrasında müzeye iade edilen dini objeler ve sanat eserleri için internette bir katalog oluşturdu.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Kudüs Müzesi, Holokost yıllarında  çalınan bir kaç yüz esere ev sahipliği yapıyor. Bunların bir kısmının  sahipleri bilinmezken, bir kısmı ise  savaşta yok olan  kurumlara ait. 
Söz konusu eserlerin mülkiyeti, Yahudi Tazmin Varis Organizasyonu tarafından Bezalel Ulusal Müzesine verildi. Yahudi Tazmin Varis Organizasyonu’nun görevi;  çalınmış Yahudi mülkünün, dini objelerin ve sanat eserlerinin dünyada ve İsrail’deki  Yahudi kurumlarına   iadesini talep etmek.
Eserler  1965’te, o dönemde kurulmuş olan İsrail Müzesi’ne taşındı. Kataloga, İsrail Müzesi’nin www.imj.org.il adresli internet sitesinden erişmek mümkün. Katalogda  tablolar, çizimler ve dini  objeleri ile ilgili olarak (eğer biliniyorsa) sanatçıların isimleri, ait oldukları ülkeler, boyutları ve başka nitelikleri  hakkında görüntülü olarak bilgi veriliyor.
İnternet sitesi,  İsrail’deki Holokost Kurbanlarının  Varlıklarının İadesi ve Yerleştirilmesi kuruluşunun işbirliğinde  2. Dünya Savaşı Kökenleri Araştırma adıyla kuruldu. 
Tazminat  örgütünün yöneticisi olan Avraham Roet, önceleri bu konuda itirazları olan müzenin sonunda istenilen bilgiyi açıklaması sonucunda geçtiğimiz Pazar övgülerini bildirdi.
Bir Holokost kurtulanı olan  Roet,  bunun İsrail devleti için büyük manevi bir başarı olduğunu söyledi. Roet ayrıca  İlk defa bir Yahudi müzesinin Holokost’ta çalınan ve savaş sonrasında Yahudi kurumlarına verilen sanat eserlerinin varislerini araştırıyor dedi.  Yeni web sitesi, mülk tazmini talep etmek isteyen kişileri yönlendiriyor.
Birleşmiş Milletler’in Uluslararası İsrail-  Filistin barışına destek veren Sivil Örgütler Konferansı’ndan ülkesinin delegasyonunu çeken Avrupa Parlamentosu’nun Polonyalı üyesi Bronislaw Goremek,  Simon Wiesenthal Merkezi’nin övgüsünü topladı.


Wiesenthal Merkezi’nden kınama
30-  31 Ağustos tarihinde  Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenecek  konferansta İsrail’den ya da Yahudi sivil örgütlerinden temsilci bulunmayacak. Kendisini “Filistin meselesiyle ilgilenen tüm sivil örgütlerin buluştuğu ana Birleşmiş Milletler forumu” olarak tarif ediyor
Kudüs sivil örgüt gözlemcisinin verdiği son rapora göre, BM’nin  Filistin Halkının Devredilemez Haklarının Uygulanması Komitesi 2001 yılında Durban’da yapılan Irkçılık Konferansındaki anti Siyonist ve İsrail karşıtı söylemlere atıfta bulundu.  Sivil örgüt gözlemcisi bunun Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleşmesi dolayısıyla, Avrupa Birliği’nin İsrail karşıtı bir konferansın varlığına onay vermiş olduğu konusunda uyardı.
Los Angeles’te bulunan Wiesenthal Merkezi Uluslararası İlişkiler Başkanı Shimon Samuels, Polonya Parlamentosunun eski Başkanı Gorembek’e yazdığı mektupta, konferansı boykot etmek isteyen Polonyalılara övgüsünü dile getirdi. Samuels, konferansı düzenleyenlerin “İsrail Devleti’nin kınanması ve eninde sonunda yok edilmesi yönündeki kampanya” için Avrupa Parlamentosu’nun onayını beklediklerini ifade etti. Nefret tacirlerinin ve antisemitlerin, Avrupa topluluğunca aşağılanmayı hak ettiklerini belirten Samuels, diğer Avrupa Parlamenterlerinin de Polonya delegasyonunu takip ederek, barışa değil ama nefrete hizmet eden bu tek taraflı gülünç olayın bir parçası olmayı reddetmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
Filistin Halkının Devredilemez Haklarının Uygulanması Komitesi Sekreteri Wolfgang Grieger eleştiriye cevaben, konferansın İsrail karşıtı olduğunu inkar etti. Muhabirlere verdiği demeçte, komitenin, her iki devlet için geçerli olacak bir çözümü ve başarıya ulaştıracak “Yol Haritası Planı”nı desteklediğini belirtti.