Nazi Maskotu Yahudi Çocuk

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas salı günü Kudüs`te bir araya gelerek Ortadoğu barışı konusunda planlanan zirvenin detaylarını görüştü

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

İkinci Dünya Savaşı’ndan 60 yıl sonra, genç Yahudi bir çocuğun sırlarla dolu geçmişi açığa kavuştu. ‘Maskot’ adlı kitapta yer verilen olaylar, Yahudi kimliğini saklamaya zorlanan ve Nazi propagandası filmlerinde maskot olarak kullanılan çocuğun hikayesini anlatıyor

İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminden 50 yıl sonra Avustralyalı Alex Kurzem ailesine hayatta kalmayı başarmış bir Yahudi olduğunu açıkladı. Beş yaşında bir SS tarafından evlat edinilen Kurzem, Nazi maskotu olarak hayatta kalabildi.
70 yaşındaki Kurzem, başından geçenleri 1997 yılında eşi ve iki çocuğuna anlattı. Anlatımından 10 yıl sonra, 2007’de hikayesi Kurzem’in oğlu Mark tarafından kaleme alındı. Kurzem Yedioth Ahronot gazetesine telefonda yaptığı açıklamada “Kim böyle bir hikayeye inanırdı ki? Oğlum kendini araştırmaya adadıktan sonra, Nazi dokümanlarında fotoğraflarımı, belgelerimi buldu. Lakabım Reich’in en genç Nazi’si idi” açıklamasında bulundu. 
SS üniforması ve elindeki oyuncak silahı ile Kurzem gerçek bir Nazi’ye benziyor.
"Tanıdığım tek Yahudi Nazi bendim, ve bunu açıklamamam için bana yeminler ettirdiler. Bu gerçek bir yaşam savaşıydı, her gün bu korkuyu yaşamak. Almanlardan daha Alman’a benzediğim için sonuçta korkularıma rağmen kimse kimliğimden şüphe duymadı.’
Kurzem’in hikayesi 1941’de, Belarus Kasabası’nın Almanlar tarafından işgali ile başlıyor. O zamanlar 5 yaşında olan Kurzem bir şekilde katliamlardan kaçmayı başarıyor fakat annesi ve iki kardeşinin ölümüne tanık oluyor.  Genç çocuk, ormanda 9 ay yabani yiyeceklerle beslenerek yaşadıktan sonra yakalanarak Latvia polisine ve daha sonra Nazi SS’e teslim ediliyor.  Latvialılar Kurzem’in Rus veya Alman kökenli olduğuna inanıp, SS maskotluğu ‘şerefini’ bahşediyorlar.
Kurzem, Hitler’i hatırlamadığını fakat Nazi gazetelerinde, fotoğraflarda  Hitler’in önünden resmi geçit yaparken görüntülendiğini söylüyor. “Kimin, kim olduğunu ayırt edemeyecek kadar ufaktım. Tam olarak yaşımı bile hatırlamıyorum. Sanırım 70 yaşlarındayım. Geçmişe dair hiçbir dokümanım yok ve doğum sertifikamı da bulamadım. Tek öğrenebildiğim gerçek soyadımın Galperin olduğu ve Minsk yakınlarında doğduğum”.
Genç Alex ayakkabı cilalamak, ateş yakman gibi ufak işler üstlenmiş. Rus ordusu Latvia’ya yaklaşmaya başlayınca Naziler Kurzem’i Riga’da yaşayan Latvia’lı bir ailenin yanına göndermişler.
‘Ailenin babası çikolatacı idi. Ruslar yaklaşınca, Almanya’ya kaçıp Dresden’e yerleştik. Bombalar şehrin her yerini patlatıyordu. Oradan Hamburg yakınındaki bir göçebe sığınma kampına gönderildim. 1949 yılında Müttefik Kuvvetler, tüm göçebeler ile birlikte Avusturya’ya gidebileceğimi belirtti. O günden sonra burada yaşadım. Beni neden aldılar ve maskot olarak tuttular? Belki de kendilerini olduklarından daha insancıl hissetmek istediler bilemiyorum’ dedi Kurzem.
Kurzem, hayatında hiç İsrail’i ziyaret etmediğini, buna hiç gücünün yetmediğini belirtti. Yad Vashem tarafından yapılacak bir davete memnuniyet ile katılacağını da sözlerine ekledi.