Şin Bet: ‘Hamas yeni saldirilar planliyor`

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas salı günü Kudüs`te bir araya gelerek Ortadoğu barışı konusunda planlanan zirvenin detaylarını görüştü

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail İç İstihbarat Servisi Şin Bet yetkilileri geçtiğimiz günlerde yaptıkları bir açıklamada Suriye’deki Hamas liderlerinin ve Hizbullah’ın yeni intihar saldırıları planladıklarını belirtti. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise pazartesi günkü meclis toplantısında İsrail Ordusu’nu güçlendirmek için beş ana prensiplerinin olduğunu ifade etti

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın Ortadoğu barışına yönelik anlaşma kurallarını belirlemek amacıyla görüşmeleri devam ederken, İsrailli Güvenlik Güçleri Hamas’ın terör saldırılarıyla barış sürecini zedelemek istediğini belirtti.
Kasım ayında ABD tarafından gerçekleştirilmesi beklenen uluslararası barış konferansı için hazırlıklar yapılırken, İsrail İç İstihbarat Servisi Şin Bet yetkilileri Şam’daki Hamas liderlerinin Batı Şeria’dan İsrail’e yapılan terör eylemlerini arttırdıklarını ifade etti.
Şin Bet başkan yardımcısı konuyla ilgili olara; “FÖY Lideri Mahmud Abbas ile İsrail arasındaki diplomatik çabaları zayıflatmak amacıyla Halid Meşal ile Hamas liderleri plan yapıyorlar” açıklamasını yaptı.
Hamas Lideri İsmail Haniye’nin siyasi danışmanı Ahmed Yusuf ise, konuyla ilgili Haaretz gazetesine verdiği demeçte terör saldırılarını arttırdıklarını inkar etti.
Yusuf, “Hamas’ın tutumunda bir farklılık yok. İsrail bizi tehdit ediyor ve saldırıyor. Biz yalnızca kışkırtmalara  yanıt veriyoruz. Fakat intihar saldırıları gibi herhangi bir müdahalede bulunmuyoruz” dedi.
Buna karşın Hamas’ın Gazze sözcüsü Fevzi Barhum, hedeflerine ulaşmak için her şeyi yapabileceklerini ifade ederken, Şin Bet başkan yardımcısının iddialarına yanıt vermedi.
Şin Bet yetkililerine göre, Gazze Şeridi’ndeki gelişmelerin ardından hedeflerine ulaşamayan Hamas, Avrupa Birliği ülkelerindeki uluslararası meşrutiyetini ilan edemediğinden dolayı hayal kırıklığına uğradı.
Ayrıca, İsrail Güvenlik Güçleri Golan Tepeleri’ne yüksek düzeyde önem verirken, ordu hazır şekilde bölgeyi kolluyor. Yetkililere göre Suriye’nin niyeti birkaç hafta içinde belli olacak.
Bunun yanı sıra İran ile Suriye arasındaki ilişkiler, Suriye ile Hizbullah arasındaki silah alışverişinin de günden güne gelişmesine neden oluyor.
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın pazartesi günü meclis toplantısında yaptığı açıklamada Hizbullah’ın İkinci Lübnan Savaşı’ndan bu yana daha fazla rokete sahip olduğunu belirtti.
Barak, terörist örgütün uzun ve kısa menzilli olmak üzere tüm roketlerin Litani Nehri’nde tutulduğunu ve İsrail’in içine atılmak üzere hazırlandığını da sözlerine ekledi.
Hizbullah 2006 yılındaki 34 günlük savaş boyunca İsrail’in kuzeyine yaklaşık dört bin roket fırlattı. Roketler, İsrail topraklarına olduğu kadar Lübnan kasabalarına ve komşularına da zarar verdi.
Barak ayrıca İsrail ile Suriye arasındaki ilişkilerinin düzelmeye başlayabileceğini belirtti. İsrail Savunma Bakanı, İsrail’in sonsuz çabaları sayesinde Suriye’nin sakinleştiğini ve İsrail’e bakış açısının düzeldiğini ifade etti.
Bunun yanı sıra Barak, İsrail’in yakın zamanda Batı Şeria’dan çekilmemesi gerektiğini belirterek, bölgede yaşayan İsrail halkının roket saldırılarına karşı tehlikede olduğunu söyledi.
İsrail’in güvenliğinin beş ana prensibi olduğunu belirten Barak,  roket saldırılarına karşı etkin bir savunma sistemi, İsrail Güvenlik Güçlerine savunma ve korunmaya yönelik tatbikat kabiliyeti kazandırmak, verilecek olan desteklere yönelik lojistik dayanıklılığı arttırmak, askeri idmanları hızlandırmak ve arttırmak.
Barak ayrıca İsrail Güvenlik Güçleri’nin Negev’de yeniden konuşlanacağını ve bu planın yaklaşık 20 milyar NIS’e mal olacağını açıkladı.