Olmert ve Abbas buluştu

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas salı günü Kudüs`te bir araya gelerek Ortadoğu barışı konusunda planlanan zirvenin detaylarını görüştü

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Abbas görüşmede yaklaşmakta olan zirvenin Filistin’in sınırları, yerleşimciler ve Kudüs’ün statüsü gibi hayati konularda bir çözüm sunmadığı takdirde anlamsız olacağını belirtti.
İsrail’in bu konularda duruşunun ve çözüm önerisinin daha net bir şekilde ortaya konması gerektiğini söyleyen Olmert, aksi halde zirvenin bir zaman kaybından öteye gidemeyeceği açıkladı.
İkili daha önce Ağustos başında Batı Şeria’da bir araya gelmiş ve Olmert en hızlı şekilde Filistin Devleti’nin kuruluşu için çalışılması gerektiğini belirtmişti.
Zirve, muhtemelen Kasım ayında  gerçekleşecek. Ancak Filistin tarafı bu üç konuda net bir çözüme ulaşılmasını ve ardından toplanılmasını tercih ediyor.
Takvime göre Olmert ve Abbas önümüzdeki ay bir araya gelerek mümkün olan tüm konularda uzlaşmaya çalışacak. Ardından ABD Dışişleri Bakanı Rice aynı ay içinde bölgeye gelerek taraflarla görüşecek ve tarafların zirveye hazır hale gelmeleri sağlanacak.