ADL`in açiklamasi tepki çekti

ABD`nin etkin Yahudi kuruluşlarından ADL`in (Anti Defamation League - Karalamacılığa Karşı Birlik) ABD Kongresi`nde bekleyen “Ermeni soykırımı tasarısı”na karşı olmakla birlikte “Ermeni soykırımını” artık tanıyacağını açıklaması Türk Hükümeti ve Türkiye Yahudi Cemaati tarafından tepkiyle

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Türk Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada 1915 olaylarının soykırım olarak nitelenmesinin tarihi ve hukuki temelden yoksun olduğunu belirtirken ADL’den düzeltme beklediklerini ayrıca Türkiye’deki Yahudi Cemaati’nin toplumun bir parçası olduğu ve ADL’in yaptığı açıklamadan dolayı endişe duymalarına gerek olmadığını söyledi. Türk Yahudi Cemaati de yaptığı açıklamada ADL’nin söylem değişikliğini paylaşmadığını belirtti.
İsrail, Ermeni meselesinde herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceğini önceki duruşlarını aynen koruduklarını söylerken Devlet Başkanı fiimon Peres durumu düzeltmeye çalışacağını söyledi.
ADL yaptığı ilk açıklamanın ardından gerek Türkiye’den gerekse de İsrail’den gelen tepkiler üzerine hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bu duruma sebebiyet verdikleri için üzgün olduklarını belirten bir mektup yazdı, hem de ikinci bir açıklama yaptı ve Ermeni meselesinin mutlaka Türkler ve Ermeniler arasında yapılacak ortak çalışmalar sonucu karara bağlanması gerektiğini söyleyerek görüşünü yumuşatmış oldu.
İsrail’deki Türkiyeliler Birliği de bir açıklamada bulunarak ADL’ye tepki gösterdi. 500 Yıl Vakfı Başkanı Jak Kamhi ise ADL’e yazdığı sert mektupta, “kararınızı geri alın” dedi.


ADL’nin yaptığı açıklamaya karşı tepkiler...

TC Dışişleri Bakanlığı:
“Hukuki temelden yoksun”

Türk Yahudi Cemaati:
“ADL’nin söylemini paylaşmıyoruz”

Basından tepkiler...

Fatih Çekirge:
“Türkiye’de İsrail düşmanlığına izin verilmemelidir.”
 
Cengiz Çandar:
“ADL’nin aldığı pozisyondan dolayı neden
Türk Yahudi Cemaati zora girsin ki?”

Semih İdiz:
“AKP, antisemitizm ile mücadele etmek zorunda”

Ferai Tınç:
“Lobilere sırt dayanarak siyaset yapılamaz”

Mine Kırıkkanat:
“Gitmek zamanı geldiğini önce Yahudiler hisseder”

İsmet Berkan:
“Türkiye stratejik düşünebilmeli”