Çevreci düşünce evde başlar: İsrail`de çevre dostu yap

Dünyada hızla artan trendlerden biri, yeşil binalar, İsrail`de de yapılmaya başlanıyor. Aslında bir yapı inşa etmenin kendisi doğaya aykırı. Buna rağmen inşaatı gerçekleştiren kişilerin çevreyi çeşitli şekillerde koruması mümkün

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Yapılan bir araştırma ev satın alma potansiyeline sahip kişilerin ‘Yeşil Bina’nın ne anlama geldiğini bilmediklerini ortaya koydu. Ankete cevap verenlerin %86’sı yeşil bina özellikleri için ek bedel ödemeyi reddetti.  Geri kalanlar normal raicin üzerine %5 daha fazla ödeyebileceklerini belirttiler.
Yorumlar bilinç düzeyine göre değişebiliyor. ABD’de yeşil bina kavramı satışın hızlanmasına, özellikle tercih edilmesine neden olabiliyor.  Kudüs’te ‘Green Tower’ı inşa eden Hasid Brothers gayrimenkul şirketi, çevre dostu projelerin daha elit tabakayı cezbettiğini belirtti. Bu da daha kaliteli bir yaşam ve tabi pazarlama açısından yeni fırsatlar anlamına geliyor.
Yeşil projeler daha maliyetli ve dolayısı ile daha pahalı oluyor. Kfar Sava yakınında yeşil projeler inşa eden Zeitouni Yapı Şirketi, o bölgedeki evlerin normal fiyatların %10 üzerinde olacağını belirtti. İnşaat masraflarının, çevre şartlarına bağlı olarak, %3 ila %15 arasında ek maliyetleri olabiliyor. Zeitouni inşaatlarına başlamadan önce yaptırdığı pazar araştırmasında alıcıların yeşil binada oturabilmek için %15 ek bedel ödemeye hazır olduklarını gözlemlemiş.
Yeşil binaların daha maliyetli olması, binaya yerleştirilen sistemlerin pahalılığından kaynaklanıyor. Güneş enerjisi sistemi, su arıtma sistemi tüm binaya uygulandığında maliyetler oldukça artıyor. ABD’de yapılan bir çalışma yeşil binalara yapılan yatırımın beş yıl içerisinde kendini amorti ettiğini ortaya koymuş.
Yeşil inşaatlar sadece inşaat şirketlerinin yatırımı olmaktan da çıkıyor. İsrail’de çeşitli noktalarda ‘Yeşil Bölgeler’ kurulması planlanıyor. Bu bölgelerde bulunan eski binaların da çevreci bina haline dönüşümü yapılacak.
Yeşil bölgelerin en önemli özelliklerinden biri çevre dostu inşaat malzemeleri kullanılarak yapılmaları. Evlerin arasındaki mesafeler geniş tutuluyor, geniş caddeler ve parklara önem veriliyor, anten kalabalığını engellemek için lokal bilgisayar ve telefon ağı kullanılıyor. Mimari planlama güneş ışığı ve rüzgarın pozitif etkilerinden faydalanacak şekilde yapılıyor.
Sıcak su ve ısınma için güneş enerjisi kullanılıyor. Güneş sistemlerinden elektrik üretimi için de faydalanılıyor. Güneşe bağlı üretim yeterli olmadığı taktirde, şebeke elektriğinden faydalanılıyor. Binada, güneşe bağlı enerji üretimi gereğinden fazla ise, üretilen fazla miktar Devlet Elektrik idaresine satılıyor. Hem enerji hem de fatura tasarrufu sağlanıyor.
Yeşil binalarda tüm detayların çevreyi korumak üzere düzenlendiğini söylemek mümkün değil tabi. Bazı detaylar çevreden çok binada yaşayanların standartlarını korumaya yönelik. Örneğin çöp atım sistemlerinde bir değişiklik yapılmıyor. Yeşil binalar ve yeşil olmayan binaların çöpleri aynı sistem ile toplanıp, çevreye hiç uygun olmayan çöplüklere taşınıyor.
İnşaat şirketleri müşteri çekebilmek için yaratıcı yeşil projeler üretmeye çalışıyor ve birbiriyle yarışıyor. İnsanların yeşile olan özlemlerinin yaşama dönüşeceğini umarak.

Haaretz’ten çeviren:
Elda Sevevi