İsrail`de askerlik yerine zorunlu hizmet

İsrail`de yaşayan Darfur mültecileri, ilk demokratik oylamalarını yaparak kurulacak komiteleri için 11 temsilci seçti. Seçilen mültecilerin ilk hedefi, İsrail`deki Darfur mültecileri eğitmek ve halen Darfur`da zor durumda olan yurttaşları hakkında farkındalığı arttırmak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail’de askerliğe alternatif olarak zorunlu hizmet getirilmesi kararlaştırıldı. Bu aşamada sadece normalde askere alınmayan veya askerden muaf tutulan bireyleri kapsayan bir senelik zorunlu hizmet 500 kişilik bir pilot grup ile başlatılacak
İsrail Bakanlar Kurulu toplantısında askere alınmayan gençler için bir zorunlu hizmet programının başlatılmasına karar verdi.
Özellikle Yeşiva’da (din eğitimi) eğitim gören ve askerlikten muaf tutulan aşırı dindar gençler ile askere alınmayan Arap asıllı İsrail vatandaşları yeni program kapsamına girdiğinden endişe oldukları kaydedildi.
Kararda zorunlu hizmet programının yönetiminin başbakanlıkta olacağı belirtildi. Böylece, başta Harediler (aşırı dindarlar) olmak üzere,  programın İsrail Ordusu veya İsrail Savunma Bakanlığı’nın denetiminde olmasından endişelenen çevreler rahatlatıldı.
Bakanlar Kurulu’nun açıklamasının yapıldığı aynı gün zorunlu hizmet sisteminin getirilmesi için çalışmış olan Dr. Reuven Gal de basın toplantısı düzenleyerek Harediler (dindarlar) ve Arap İsraillilerin endişelerine yanıt vermek amacı ile basın toplantısı düzenledi.
Gal, yıllardır süren ayrımcılık ve güvensizlik nedeni ile İsrail Arap Denetim Yüksek Konseyi’nin program hakkında endişelerini dile getirmekte haklı fakat gönüllü hizmet verebilmenin de büyük bir ayrıcalık olduğunu ve İsrailli Arap toplumunun bu programdan sağlayacağı büyük fayda edeceğini belirtti.
Gal, aşırı dindar hahamlar ile de görüştüğünü ve kendilerinin Yeşiva öğrencilerinin gönüllü hizmet vermesine olumlu yaklaştıklarını söyledi. Gal, zorunlu hizmetin askerliğe alternatif olacağını ama her ikisinden de kaçanların iyi görülmeyeceği yeni bir toplum anlayış getirdiklerini belirtti.
İsrail Bakanlar Kurulu tarafından oy birliği ile kabul edilen programın ilk aşamasında 500 gencin oturdukları bölgelerde bir yıllık zorunlu hizmet yapması planlanıyor. Gençler, hastanelerde çalışmak, trafik kazalarını önleyici etkinliklerde bulunmak, topluma çevre bilinci aşılamak, yaşlılara sağlık hizmeti vermek gibi görevleri yerine getirecekler.
Zorunlu hizmet yapanlara maaş verilmeyecek. Ancak bir yıllık hizmet sonunda terhis ikramiyesine, okumak veya yeni bir iş kurmak için 7000– 8000 Yeni İsrail Şekeli yardım almaya hak kazanacaklar.