İsrail`de yaşayan Darfurlu mülteciler komite kurdu

İsrail`de yaşayan Darfur mültecileri, ilk demokratik oylamalarını yaparak kurulacak komiteleri için 11 temsilci seçti. Seçilen mültecilerin ilk hedefi, İsrail`deki Darfur mültecileri eğitmek ve halen Darfur`da zor durumda olan yurttaşları hakkında farkındalığı arttırmak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz Çarşamba günü İsrail’de yaşayan Sudanlı mülteciler, Tel Aviv Üniversitesi’nde bir araya gelerek ilk komite kurdular.  Demokratik bir seçimle oy veren 150 mülteci, kendilerini temsil edecek 11 kişiyi seçti.  Sudanlı mülteciler, Darfur’daki zencilerin Arap milisler tarafından katledildiği soykırımdan kaçarken, İsrail’e Mısır yoluyla girmeyi başarmıştı. 

İsrail’de iki yıl önce ülkeye giren Sudanlı mültecilere yardım eden birçok sivil toplum kuruluşu bulunuyor. Fakat geçtiğimiz hafta yer alan seçimler, Darfurlu mültecilerin kendi başına yaptıkları ilk girişim hareketi.  Kurulan komitenin ilk görevi Sudanlı mülteciler için İbranice, İngilizce ve bilgisayar eğitimi görebilecekleri bir eğitim merkezi açmak ve Darfur’da kalan zor durumdaki yurttaşları hakkında farkındalığı arttırmak. Mülteciler ayrıca İsrail’de karşılaştıkları problemleri çözmek için de kar amacı gütmeyen bir kuruluş kurmayı planlıyor. 
Çarşamba günkü panele katılan mülteciler arasında genç kişiler çoğunlukta idi. Konuşulan konular arasında Darfur’dan gelen mültecilerle İsrail halkı ve yardım kuruluşları arasındaki iletişimin güçlendirilmesi konusu da yer aldı.  İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in ülkeye sızan mültecileri Mısır’a iade edeceği yönünde anlaşma yaptığı duyumunu alan Darfurlu mülteciler, İsrail’in böyle bir karar almayacağına inandıklarını ve Darfur kurtulanlarının bundan böyle İsrail’de yaşamak istediklerini belirtti.