Holokost kurtulanlarina 2008 yilinda 100 milyon NIS

Başbakan Ehud Olmert Holokost kurtulanları temsilcileri ile yaptığı görüşmede 100 milyon NIS kaynak ayırmayı ve vergi indirim gibi haklardan faydalanmalarını kabul etti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Olmert, Nazi yönetiminden kaçmayı başaran, toplama kampına girmemiş kurtulanlara ödenek ayırılmasını reddetti. 
Olmert kaçmak zorunda kalan kişilerin de çok zor günler geçirmiş olduklarını fakat sağlanacak hakların benzer şartlarda İran, Irak, Fas gibi ülkelerden kaçanlardan ciddi farklılık yaratmaması gerektiğini belirtti.
Hükümet yetkilileri Nazi kontrolü altındaki bölgelerden kaçanlara da haklar tanımak istemiş, Maliye Bakanlığı bütçe bölümünden gelen itirazlar üzerine pozisyonlarını değiştirmişti.
Bakanlık, bu şekilde kurtulanların finansal sıkıntılarının,  İsrail’de yaşayan diğer ihtiyaç sahibi kişilere uygulanan yöntemlerle çözülmesini uygun görmüştü.  8000 Holokost kurtulanı önümüzdeki iki yıl boyunca ayda 1,200 NIS yardım alacak. Hükümet, Almanya’yı kaynak ayırma konusunda ikna etmeye çalışacak. Girişimler başarılı olmaz ise ödemeler iki yıl sonunda 1,600 NIS’e yükseltilecek.
Hükümet adına görüşmeleri yürüten Raanan Dinur, Holokost kurtulanlarına sembolik ödüllendirmeler yapılmasını da kabul etti. İsrail’in 60. yıldönümünde bir plaket verilmesi, devlet yetkilileri ve Holokost kurtulanlarından oluşacak bir komitenin kurulması ve yılda iki kez buluşması alınan kararlar arasında.