Yahudi Dünyasindan

Sex & Design Sergisi4- 10 Eylül tarihlerinde İstanbul Design Week kapsamında gerçekleştirilecek ‘Sex & Design` sergisinde 37 Türk tasarımcı seks ve tasarım ilişkisini yorumluyor.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Nelly BAROKAS

Kardinalin cenazesi Kadiş Duası ile başladı
Bir Yahudi olarak doğan Katolik Kilisesi Fransa Başpiskoposu Jean- Marie Lustiger’in Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de katılımıyla gerçekleşen cenaze töreninde Kadiş Duası okundu

Kardinal Jean- Marie Lustiger’in geçtiğimiz Cuma günü gerçekleşen cenaze töreninde, Yahudi kökenlerine ait dualarla II. Dünya Savaşı yıllarında din değiştirerek geçtiği Katolik duaları okundu.
Paris kent merkezindeki Notre Dame Katedrali’nde gerçekleşen cenaze töreninde, Jean- Marie Lustiger’in bir Holokost Kurtulanı olan kuzeni Arno Lustiger, ölüler için söylenen Aramice Kadiş Duası’nı okudu. Hem Yahudilikte hem de Hıristiyanlıkta önem taşıyan 113. Mezmur, İbranice ve Fransızca olarak kardinalin diğer bir akrabası Jonas Moses- Lustiger tarafından okundu.
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Kardinal Jean- Marie Lustiger’in cenazesine katılmak üzere ABD’deki yaz tatilini yarıda kesti.
80 yaşında kanserden ölen Kardinal Lustiger, 1940- 1944 Nazi işgali sırasında Yahudi bir çocuk olarak Katolik okullarında gizlenmiş, bu arada Katolik dinine geçmişti. Naziler tarafından yakalanan annesi, Auschwitz’de yaşamını yitirmişti. Fransa’daki Yahudi Cemaati ileri gelenleri ile farklı dinlerin temsilcilerinin katıldığı ve Lustiger’in görevini devralan Paris Başpiskoposu Andre Vingt- Trois’nın yönettiği cenaze töreninde Papa Benedict’in yolladığı mesaj da okundu.
5000 kişinin katıldığı cenaze töreninde Fransa Yahudi Cemaati CRİF Başkanı Richard Prasquier tarafından temsil edildi. Yahudi dini ileri gelenlerinin törene katılmadıkları dikkat çekti.
Paris Başpiskoposu Andre Vingt- Trois yaptığı konuşmada, Kardinal Jean- Marie Lustiger’in Katolik- Yahudi diyaloguna yaptığı katkıları vurguladı.
Başbakan François Fillon’un yanı sıra birçok bakanın da katıldığı cenaze töreni sonrasında Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yarım bıraktığı yaz tatilini tamamlamak üzere ABD’ye geri döndü.

Adelson ailesinden 30 milyon dolar bağış
ABD’li milyarder Sheldon Adelson ve eşi Dr. Miriam Adelson’un Taglit kuruluşuna 30 milyon dolar bağışta bulunması vesilesi ile bu ünlü çift geçtiğimiz pazar günü İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’in konuğu oldu.
Taglit kuruluşu yetkilileri, Adelson ailesinin hediyesinin İsrail’i ilk kez ziyaret etmek isteyen her Yahudi gencine bu olanağı sağlayacağı açıklamasını yaptı.
Adelson Ailesi Vakfı’nın (ADCF) Şubat ayında yaptığı 25 milyon dolarlık bağış sayesinde 2007 yazında ülkeyi ziyaret etme olanağına sahip olan gençlerin sayısı ikiye katlandı.
Sheldon Adelson da; “Taglit programının başarısı Yahudiliğin devamlılığının başarısıdır. İsrail’i ilk ziyaret ettiğimde ne denli duygulandığımı hala anımsıyorum. Yarının Yahudilerinin, Yahudilikle İsrail arasında bir bağ kurmalarına bir nebze de olsa, yardım edebilmenin ayrıcalığını taşıyoruz. Diaspora Yahudilerinin geleceğinin İsrail Yahudilerinin kaderine bağlı olduğunu unutmamamız gerekir” dedi. ADCF’nin son iki yılda yaptığı toplam 60 milyon dolarlık bağış sayesinde, 18- 25 yaş kesitinde olan 24.000 gence İsrail’i ziyaret etme fırsatı tanınmış oluyor.

Romanyalı askere Uluslararası Dürüst Payesi
 
Yad Vaşem Holokost Müzesi, II. Dünya Savaşı sırasında, Yahudilerin Nazi kamplarına sevkini durduran Romanyalı askere Uluslararası Dürüst Payesi verdi

II. Dünya Savaşı’nda ihtiyat askeri olarak görev yapan Av. Theodor Criveanu, 8 Ağustos Çarşamba günü Yad Vaşem’de düzenlenen bir törenle Uluslararası Dürüst Payesi ile onurlandırılan 20.000 kişilik listede yerini aldı. Elie Wiesel’in 2004 yılında Romanya cumhurbaşkanına sunduğu rapor, yaklaşık 300 bin Yahudinin Romanyalılar tarafından öldürüldüğünü ortaya koyuyor.
1941’in Ekim ayında Romanya Hükümeti Czernowitz’ten 50 bin Yahudiyi kamplara gönderilmek üzere bir gettoya kapattı.
Czernowitz Valisi Traian Popovici, ülke ekonomisi için gerekli oldukları iddiası ile 20 bin kişinin gettodan çıkmasını sağlayarak hayatlarını kurtardı. Traian Popovici 1969 yılında Uluslararası Dürüst Payesi ile onurlandırıldı.
8 Ağustos Çarşamba günü Uluslararası Dürüst Payesi ile onurlandırılan diğer bir Romanyalı olan Av. Theodor Criveanu, orduda ihtiyat askeri olarak gettoda çalışacak veya temerküz kamplarına gönderilecek Yahudilerin listelerini hazırlayıp yetkililere sunmakla yükümlüydü.
Yad Vaşem’e verilen tanıklıklara göre, Criveanu kendi hayatını tehlikeye atmak pahasına Yahudilerin kamplara gönderilmemesi için her türlü yola başvurmuştu.
Hayatını kurtardığı kişilerden birinin kızı ile evlenen Av. Theodor Criveanu 1988’de Romanya’da yaşamını yitirdi. Yad Vaşem’de gerçekleşen törende Criveanu’nun oğlu; “Babamın yaşamı dürüstlük ve adalet temeli üzerine kurulmuştu. İnsancıllığı onun doğasının bir parçasıydı. O, annemin ailesi ve diğerleri için Tanrı’nın bir lütfüydü” dedi.