İsrailli Araplar`a özel refah yardimi

İsrailli Arapların yaşam standartlarını arttırmak amacıyla özel fonlar devre sokuluyor

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
“Hıristiyan ve Yahudi Ulusal Kardeşlik” Derneği Başkanı Haham Yehiel Eckstein bu hafta Araplara refah getirecek yardım konusunda sonuca ulaşıldığını açıkladı. Söz konusu yardım ile bazı Arap örgütlerinin varlıkları üç katına kadar çıkacak. Yapılacak bağışlarla yaklaşık 50 yerel Arap örgütüne yardım sağlanacak. Söz konusu kuruluş, “Bu bağışlar, kayıtsız şartsız İsrail’de yaşayan tüm vatandaşların yaşam standartlarını yükseltmek için kullanılacak” açıklamasını yaptı.
Geçtiğimiz yıl da benzer bir şekilde Arap kurumlarına yardım sağlanmıştı. İsrail Hükümeti Refah Bakanlığı tarafından maddi anlamda desteklenen bu kurumların, bakanlığın fonlarından pay alabilmesi için yerine getirmesi gereken bazı ödemeler var. Söz konusu yardım, bu ödemeyi yapma gücü olmayan kuruluşların Refah Bakanlığı’na karşı taahhütlerini yerine getirmelerine fırsat tanıyacak ve fonlara ulaşmalarını sağlayacak.
Bugüne dek Arap kurumlarının çoğunluğu kötü ekonomik standartlardan dolayı bu ödemeyi yapamayıp, fon tahsisine hak kazanamıyordu. Ulusal Kardeşlik Derneği’nin desteği ile Arap kurumları hükümet yardımını alabilmek için gerekli koşulları yerine getirmiş olacaklar.
1990’larda Haham Eckstein tarafından kurulan fon, çoğunlukla Amerikalı Protestanların bağışları ile oluşan onlarca milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Bu fonlar, Eski Sovyetler’den, Arjantin’den ve Etiyopya’dan birçok Yahudi’nin İsrail’e göç etmesine yardımcı oldu.
Aynı zamanda fonlar, İsrail’de fakirlikle savaşılmasını, Sovyet Rusya’da yoksullaştırılan yaşlı Yahudilere yardım edilmesini ve kimsesiz çocukların destek görmesini sağladı.
Eckstein, her zaman Yahudiler ile Protestanlar arasındaki ilişkilerin aktif destekçisi oldu.