Tarihi sinagog, ‘Ulusal Miras` ilan edildi

Londra`da bulunan New West End Sinagogu, İngiliz yetkililer tarafından ‘Ulusal Miras` olarak ilan edildi. Böylece sinagog Buckingham Sarayı ile aynı kategoriye girmiş oldu

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Yetkililerin bu açıklaması İngiliz Hükümeti’nin bundan böyle New West End Sinagogu’nun bakımını üstleneceği, Yahudi Cemaati’nin tadilatlar için fon talep edebileceği anlamına geliyor.
1879 yılında inşa edilen New West End, 1701 yılında inşa edilen Bevis Marks Sinagogu’ndan sonra ‘Ulusal Miras’ olarak kabul edilen ikinci sinagog olacak.  Sinagog Hahamı Geoffrey Shisler, konuyla ilgili olarak çok mutlu ve heyecanlı olduklarını belirtti.  Shisler, İsrail’in ilk Devlet Başkanı Hayim Weizmann’ın,  New West End Sinagogu üyesi olduğunu belirterek oturduğu iskemleyi işaretledi. Sinagogun ilk Hahamı Simon Singer, halen Ortodoks sinagoglarında kullanılan dua kitabının çevirilerine imza atmış önemli bir din adamı olarak tanınıyor..
Günümüzde New West End Sinagogu, yaklaşık 400 aileye ev sahipliği yapıyor. Tarihi güzelliğinden dolayı İngiliz çiftler tarafından düğünler için de en çok tercih edilen ibadethane konumunda. İngiltere’de 15.000 cıvarında ‘Ulusal Miras’ olarak belirlenmiş yarım milyonun üzerinde tarihi öneme sahip yapı/bölge bulunuyor. New West End Sinagogu, daha önce de tarihi öneme sahip yapı statüsünde idi. Ancak Yahudi Cemaati ilgili devlet birimlerinden sinagogun statüsünün yükseltilmesini talep etti. Yapılan incelemeler sonucunda başvuru kabul edildi. Devlet birimleri tarafından yapılan açıklamada, İskoçyalı George Audsley tarafından tasarlanmış sinagogun sıradışı mimarisi ve tarihi öneminden dolayı statüsünün yükseltildiği belirtildi. Açıklama, İngiltere tarihinde Yahudi kültürünün katkılarının kabul edilmesi açısından da büyük önem taşıyor.