Bağdat`ta sekiz Yahudi kaldi

Irak`taki 2700 yıllık cemaatten geriye sadece sekiz Yahudi kaldı. Anglikan rahip White, Yahudilerin Hollanda`ya yerleşmek üzere ülkeyi terk etmek istediklerini iddia ederken, Hollandalı ve İsrailli yetkililer bu iddiaları yalanladı

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Irak’ta kalan son sekiz kişilik Yahudi grubunu gözlemleyen Anglikan rahip Andrew White, gittikçe çaresizleşen Yahudilerin Hollanda’ya yerleşmek üzere Irak’tan ayrılmayı düşündüklerini söyledi. Buna karşılık İsrailli, Hollandalı yetkililer Yahudilerin ülkeden ayrılmak istediklerine dair iddiaları yalanladı.
Rahip White’ın 25 Temmuz’da ABD Uluslararası Dinsel Özgürlük Komisyonu’nda, (U.S. Commission on International Religious Freedom)  Bağdat’taki azınlıklara karşı artan tehditi vurgulaması, Iraklı Yahudileri gündeme getirdi.
White, Senato’da gerçekleşen duruşmaların kayıtlarına göre,  “Son üç veya dört ay içinde durum oldukça bozuldu” dedi. Yahudilere her ay yaşamaları için yeterli miktarda para verdiğini söyleyen White, onların bu parayı diğer Iraklılarla paylaştığını söyledi. “Sayıca az olmalarına ve çok sıkıntı çekmiş olmalarına rağmen, hala kendileri gibi zorda olanlara yardım etmek istiyorlar. Ben şahsen hepsinin Irak’ı terk etmeleri gerektiğini düşünüyorum, çünkü Irak’ta gelecekleri, güvenlikleri ve hayatta kalma güçleri yok” dedi.
White, Yahudilerin geniş bir Iraklı Yahudi cemaatinin yaşadığı  Hollanda’ya göç etmek istediklerini, fakat Hollandalıların onları kabul etmediğini söylerken, bu iddialar Hollandalı yetkililer ve Hollanda Yahudi Cemaati tarafından şaşkınlıkla karşılandı.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Rob Dekker, resmi bir talep ya da vize başvurusu bulunmadığını açıkladı.
Göçten sorumlu Yahudi Ajansı’nın sözcüsü (Jewish Agency) Michael Jankelowitz ise, Bağdat’taki sekiz Yahudi’den hiçbirinin ülkeden ayrılmaya dair isteklerini belirtmediklerini söyledi. Onların Saddam Hüseyin döneminde de hayatta kaldıklarını, bu ilerlemiş yaşlarında toparlanıp farklı bir ortama taşınmalarına gerek olmadığını belirtti. Söz konusu Iraklı Yahudilerin yaklaşık yarısı 80 yaşın üzerinde.
Lahey’deki İsrail Büyükelçiliği Sözcüsü Hamutal Rogel, Bağdat’taki grup ile kurduğu haftalık temaslar sonucu bu kişilerin ülkeyi terk etmek istemediklerini söyledi. Iraklı Yahudilerin  korkmadıklarını ve doğrudan tehlike altında olmadıklarını açıkladı. Ortadoğu’da Yeniden Yapılanma ve Uzlaşma Vakfı (Foundation for Reconstruction and Reconciliation in the Middle East) Yöneticisi ve Bağdat’taki  St. George Anglikan Kilisesi Rahibi White ise, komisyona yapmış olduğu yorumlar hakkında konuşmayı reddederek oturumun gizli olduğunu düşündüğünü söyledi. Ortadoğu’da saygın bir kişilik olan White, sadece Irak’ta değil, Filistin- İsrail sorununda da aktif rol oynuyor.
Babillilerin eski Filistin’i fethederek Yahudileri sürgüne yolladıkları MÖ 6. yy’dan bu yana dünyanın en eski Yahudi cemaati olan Irak Yahudilerinden geriye, 4 aile mensubu yalnızca sekiz Yahudi kaldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Bağdat nüfusunun üçte biri Yahudiyken, 1948’de İsrail’in kurulması ile Yahudi karşıtı kampanyalar başlamış ve 1950’lerde 100,000’den fazla Yahudi İsrail’e göç etmişti. İsrail için casusluk yapmakla suçlanan Yahudilerin halk huzurunda asılmasından birkaç yıl sonra, 1970’lerin başlarında, ikinci bir Yahudi göçü dalgası gerçekleşti. Binlerce Yahudi Amerika, Kanada, Avustralya ve Avrupa’ya göç ederken, geriye kalanlar da 2003 yılında İsrail’e yerleşti.