Gazze`ye ambargo

BM kaynakları mevcut durumun devam etmesi halinde Gazze bölgesinin tamamen yardıma muhtaç duruma düşeceğini bildiriyor

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Yaptığı darbe ile Gazze’nin yönetimini ele geçiren Hamas bölgeyi ekonomik felakete doğru sürüklüyor. BM, Gazze’de parasızlık sebebiyle 120 bin kişinin işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını açıkladı.
İsrail ve Mısır’ın Gazze’ye olan geçişleri kapatması Hamas kontrolündeki bölgede yaşayan 1.4 milyon Filistinlinin açlık ve sefalet tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına sebep oldu.
Bölgeye konulan ambargo zaten kırılgan olan Gazze ekonomisini iyice zor durumda bıraktı.
BM Sözcüsü Filippo Grandi, Gazze’nin ambargodan çıkmaması halinde bölgede yaşayan insanların Hamas’ın çizgisini tercih etmesine ve iyice radikalleşmesine sebep olabileceğini ileri sürdü.
Gazze’nin Hamas’ın kontrolüne geçmesinden önce uygulanan yaptırımlar sebebiyle 1.1 milyon Gazze’li ülke dışından gelen gıda yardımlarıyla yaşamaya çalışıyordu. Filistinli işadamları Gazze’nin işgalinden bu yana uğranan maddi zararın 120 milyon doları bulduğunu bildirdi.
Gazze’li işadamları özel sektörde 120 bin kişinin işsiz kalması tehlikesinin zaten yüksek olan işsizlik oranını daha da tırmandıracağını belirttiler. İşsizlik oranının % 40’a çıkması olası görünüyor.
Hamas, İsrail için çok ciddi tehdit oluşturuyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Batı Şeria’da denetimi elinde tutan FÖY Başkanı Mahmud Abbas ile düzenli görüşmelerini sürdürürken İsrail Hamas ile mücadeleye devam ediyor. Hamas askeri güçleri İsrail’e Gazze’den düzenli roket saldırıları düzenliyor.
Bu arada Gazze’de sağlık sistemi de büyük tehlike altında. Gazze’deki hastanelerde ilaç sıkıntısı olduğunu bildiren El Fetih taraftarı bir doktor Hamas tarafından tutuklandı.