Bati Şeria`da Filistin Polisi yeniden iş başinda

Oslo Anlaşması ile İsrail Ordusu`nun güvenlik denetimine bırakılan Filistin Özerk Yönetimi`nin B bölgelerinin asayişinde FÖY polis güçlerinin görevlendirilmesine izin çıktı. Yakın zamandaki barış inisiyatifi kapsamında alınan kararla, özgürce çalışmasına izin verilen FÖY polisi ve İsrail ordusu arasındaki koordinasyon g&#

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Batı Şeria’nın “B bölgesinin” asayişi yeniden Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) kolluk kuvvetlerinin yönetimine geçti. Daha önce bu görevi üstlenen İsrail Ordusu bölgenin askeri savunma ve güvenliğini sağlamaya devam edecek. Yeniden hizmete başlayan FÖY polis devriyeleri suçla mücadele ve genel asayişi sağlamak ile yükümlü olarak İsrail Ordusu ile koordineli bir şekilde çalışacak.
İsrail ve FÖY arasındaki Oslo Anlaşması’na göre, güvenlik ve asayiş bakımından Batı Şeria iki ayrı bölgeye bölünmüştü.  Batı Şeria’nın bir çok kenti ve kasabasını kapsayan B bölgesinde güvenlik İsrail ordusunun denetiminde bırakılırken, sivil güvenlik ve asayişten FÖY polisi sorumlu tutulmuştu.
Anlaşmada A bölgesi olarak adlandırılan bölgelerde ise, FÖY’e hem askeri hem sivil kolluk kuvvetleri açısından tam kontrol verilmişti. Fakat İsrail Ordusu’nun 2002’de Batı Şeria’da yaptığı Savunma Kalkanı Operasyonu’ndan sonra İsrail, A bölgesinin de güvenliğini ele aldı.
Yine de İsrail Ordusu bu süre zarfında FÖY polisinin silah taşımasına ve A bölgesindeki asayişi korumasına müsaade etti. FÖY polisi sadece İsrail Ordusu’nun operasyonları sırasında olası bir çatışmayı engellemek amacıyla sokaklardan çekiliyordu.
FÖY polisi genellikle çalıntı araba ticareti, uyuşturucu ticareti veya düşman aşiretler arasındaki çatışmaları engellemek gibi görevleri üstleniyordu. Bazı durumlarda, Hamas militanları ile çatışmaya giriyorlardı.
Hamas’ın 2006’daki FÖY Parlamento seçimlerini kazanmasının ardından, FÖY polisi A bölgesi dışında görülmez oldu. Ancak güvenlikle ilgili bazı operasyonlarda FÖY polisinin engelleyici kuvvet olarak B bölgesinde çalışmasına izin verildi.
Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen İsrail ve Mahmud Abbas yönetimindeki FÖY barış görüşmelerini takiben İsrail Ordusu, FÖY polisinin B bölgesinde asıl asayiş görevini yapmak üzere geri dönmesine izin verdi. Yeni kararla FÖY polisinin serbestisi de arttırıldı. FÖY polisi ,özellikle acil durumlara müdahale etmek ve özel operasyonları yürütmek amacı ile, Batı Şeria’nın farklı bölgeleri arasında güçlerini serbestçe kaydırabilecek.
Bu şekilde İsrail Ordusu ve FÖY polisi arasındaki koordinasyon ve işbirliği arttırılırken, asayiş sorunları FÖY polisine bırakıldığı için İsrail Ordusu’nun güvenlik sorunlarına odaklanması kolaylaşacak.
Daha önce FÖY polisi, sorumlu olduğu yer dışında bir operasyon  yapmak istediğinde, İsrail Ordusu’na operasyon yapılacak bölge, kullanılacak polis memuru ve polis aracı sayısı,  silah sayısı ve çeşidi, araçların plaka numaraları gibi bir çok bilgiyi iletmesi gerekiyordu. Bu durum ortak operasyonlar sırasında koordinasyonu da yavaşlatıyordu.