İstanbul`da şenlik var!

Edna GÖZCÜBirkaç gün içinde sokakta yürürken karşınıza giyimli, içki içen veya makyajlı bir inek heykeli çıkarsa hiç şaşırmayın. Yerli, yabancı birçok sergiye ev sahipliği yapmış şehrimize bir yenisi daha eklenmiş ve ineklerin şöleni başlamış demektir

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Cow Parade yani Inek Şöleni fikri 1998 yılında, İsviçreli bir vitrin tasarımcısı olan Walter Knapp tarafından ortaya atıldı. Asıl amacı kendi tirajını arttırmak ve sanatsal yeteneğini farklı bir perspektiften sunabilmekti.  Ortaya çıkan bu parlak fikir sonucunda heykel inekler, tasarımcının oğlu tarafından, gerçek İsviçre inekleri modellenerek tasarlandı. Sanattan farklı haz almak isteyen yaratıcı mucitler dünyaya da bu zevki yaymak istediler. 1999'dan bu yana Paris, Londra, Chicago, New York, Stockholm, Buenos Aires, Tel- Aviv, Atina ve Lizbon gibi birçok şehirde inekler sokaklarda yerini aldı.
Ülkemizde ise, bu heykeller 1 Ağustos- 31 Ekim 2007 tarihleri arası Şişli Belediyesi sınırları içerisindeki sokakları dolduracak. Bir çok tasarımcının kendini farklı platformda göstermesine fırsat sağlayacak serginin sanatçı kısıtlaması yok. Profesyonelden amatöre, yetişkinden çocuğa kadar tüm sanat ruhu taşıyanlara sunulan bir serbest kürsü niteliğinde. Geniş bir portföy içerisinde toplanan heykel tasarımları sponsorlar tarafından seçilip sergiye konuluyor. Dini, politik ve cinsel temalarla birlikte logo uygulamasına izin verilmiyor. Heykellere zarar verilirse sanatçısı tarafından tamir edilir ve yerine konuluyor. Hasar düzeltilecek gibi değilse sergiden kaldırılıyor.  Sergi sonunda ineklerden 30- 40 tanesi düzenlenen bir galada satışa sunuluyor. Gelirin %85’i hayır işlerine ve yardım derneklerine verilirken kalan %15’i ise Cow Parade International’a kalıyor. Sergi artık popülerliği sayesinde kurulduğu şehirlere hayranlarını sürüklüyor. İstanbul bir kaç hafta içerisinde yine değişik bir atmosfere bürünecek. Fotoğraf ve sanat meraklılarına tavsiyem bu güzel sergiyi ölümsüzleştirip arşivlerine eklemeleri olacaktır.