Necdet Kent Kütüphanesi açildi

Balıkesir Ayvalık Cunda Adası`nda Necdet Kent`in adına bir kütüphane açıldı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

II Dünya Savaşı sırasında Türkiye kökenli vagonlar dolusu Yahudi’yi kurtardığı için Kudüs Yad Vashem Holokost Müzesi tarafından  “Uluslararası Dürüst” unvanı sahibi, Türkiye Dışişleri tarafından  da “ Üstün Hizmet Madalyası” verilen  Necdet Kent’in adına Ayvalık Cunda Adasında  bir kütüphane açıldı.
Rahmi Koç tarafından aslına uygun olarak restore edilen bir şapelde oluşturulan Necdet Kent Kütüphanesi’nin açılışını  Rahmi Koç ve Kent’in oğlu Muhtar Kent gerçekleştirdi.
Ağustos ayı başında yapılan açılışta Kent’in eski dostu olan 500. Yıl Vakfı  Koordinatörü Harry Ojalvo bir konuşma yaptı.  Ojalvo : “ Necdet Kent, Marsilya’da konsolos iken Osmanlı kökenli ve aralarına Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan vagonlar dolusu insanın sırf Yahudi dinine mensup olduklarından yakılmak üzere temerküz( toplama) kampına sevk edileceklerini öğrenir ve derhal harekete geçer.  Tren istasyonundaki vazifeli Nazi subayına itirazda bulunur ve vatandaşlarının Türkiye’ye gönderilmek üzere kendisine teslimini ister. Necdet Kent, makamına döner, bir protesto notası hazırlar” sözleri ile başladığı konuşmasını 2002 yılında aramızdan ayrılan eski dostu Kent’e ithafen sürdürdü: “Halbuki sen bütün tehlikeleri göğüsledin ve temerküz kampına giden trene bindin. Sen, Amerika’dan gelip, hikayeni senden dinlemek ve filme almak isteyen Victoria Barret’i tersledin ve ‘ben vazifemi yaptım. O kadar. Filme alacak bir şey yok. Lütfen beni rahat bırakın’ dedin ve ben kulaklarıma inanamadım. Ancak, ‘Türklüğe karşı yürütülen kampanyayı’ durduracak bilgi sendedir! Susmaya hakkın yok!’deyince konuştun ve sana hayranlığım bir kat daha arttı” dedi.  Ojalvo daha sonra Rahmi Koç’a Osmanlı tarihi ile ilgili bir kitap hediye etti.