Edmond Benkohen aramizdan ayrildi

Cemaatimiz bünyesinde birçok kurum ve kuruluşa yaptığı yardımlar ve gösterdiği ilgiyle örnek bir hayırseverlik sergileyen, girişimci kişiliği ve lider ruhuyla tanınan Edmond Benkohen 8 Ağustos Çarşamba günü aramızdan ayrıldı

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Benkohen 10 Ağustos Cuma günü Neve Şalom Sinagogu’nda gerçekleşen dini törenin ardından Ulus Musevi Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.
1928 yılında Kuzguncuk’ta dünyaya gelen Edmond Benkohen bir dönem Kuzguncuk Sinagoglarının fahri başkanı oldu. Sinagogların onarım ve restorasyonlarında büyük yardımlarda bulunan Benkohen; Neve Şalom Kültür Merkezi’ni toplumumuza kazandırmanın yanı sıra Or- Ahayim Hastanesi ve İhtiyarlara Yardım Derneği’ne yaptığı katkılarla da yardımseverlik elini hiçbir zaman esirgemedi.
Edmond Benkohen’in kederli ailesine ve sevdiklerine başsağlığı dileriz.

Niso Tiza’nın yazısına yer veriyoruz:
“Yardımsever kişiliğiyle toplumun hayranlığını kazanmış mütevazi bir beyefendi: Edmond Benkohen
Sayın Edmond Benkohen hakkında bir yazının onu tanımlamakta yetersiz kalacağına inandığımdan, bu örnek ve değerli olduğu kadar da alçakgönüllü insanın daha doğrusu inanılmaz bir mucizeyi onunla birlikte İhtiyarlara Yardım Derneği’nde yaşamanın hazzı içindeyim.
Kalbi iyiliklerle dolu, cemaatimize çok büyük yardım ve katkıları olan Edmond Benkohen’i İYD’de başkanlığı üstlendiğim ilk günlerde tanıdım. O günü hiç birimiz unutamayız…Bize sevgili üyelerimizden biri olan Viktor Behar’la İYD için bir şeyler yapmak arzusunu belirtti.
İşte o günden sonra mucizeler tek tek gerçekleşmeye başladı. Büyük bir hırs ve heyecanla bu projeye baş koymuş olan değerli arkadaşlarımla derhal çalışmaya başladık. O bizden çok daha heyecanlı idi. O kadar güzel ve yapıcı fikirleri vardı ki hepimiz susar onu hayranlıkla izlerdik. Bizlere cesur olmayı ve korkmadan daima ileriye bakmayı ve atılmayı öğretti. Onunla birlikte çalışırken “Cesaretle bir işe başlamak, o işi bitirmek demektir” demişti ve öyle de oldu.
Bu bakımdan Sayın Edmond Benkohen’le birlikte çalışmak yaşamımızın en güzel deneyimleri ve anıları olmuştur. Sayın Edmond Benkohen ve değerli ailesi bu kurum yaşadıkça sevgi ve şükranla anılacaklardır.
Ruhu şad olsun.”
İYD adına
İYD Geçmiş Dönem Başkanı Niso Tiza