Polonya`da Yahudi mezarliği talan edildi

Polonya`nın en büyük Yahudi mezarlıklarından biri olan Czetochowa Musevi Mezarlığı`nın 100 mezar taşına gamalı haç çizilerek Almanca “Yahudiler dışarı” yazıldı

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Pazartesi günü polisin bildirdiği üzere, sprey boyalar kullanılarak Musevi mezarlığındaki 100 mezar taşına gamalı haç ve Nazi sembolleri çizildi. Silesya yerel polisi şefi Andrzej Gaska, pazar günü Czetochowa’nın güneyindeki mezarlığa giden ziyaretçilerin mezarlıktaki hasarları gördüğünü ancak polisin suçluları henüz bulamadığını belirtti.
Varşova Yahudi Cemaati Sözcüsü Jan Gebert, “Yıllardan beri mezarlıklara yapılan en büyük yıkım. Avrupa’da mezarlıklara yönelik hiçbir saldırının bu çapta olduğunu hiç sanmıyorum” dedi.
Mezar taşlarına boyalarla“SS” simgeleri, gamalı haçlar çizildiği ve Almanca “Yahudiler dışarı” sloganları yazıldığı görüldü. Polis şefi Gaska, antisemit gruplar tarafından yapılan saldırılara bir süredir rastlamadıklarını ve olayın “serseri doğasından kaynaklanan” bir girişim olabileceğini öne sürdü.
Czetochowa Yahudi Mezarlığı 4500 mezarıyla, Polonya’daki Yahudi mezarlıklarının en büyüklerinden biri. Holokost sırasında çok büyük bir çoğunluğun Nazi Almanya’sı tarafından öldürülmesinin öncesinde Polonya’da 3.5 milyon Yahudi yaşamaktaydı. Bugün Polonya’da yaklaşık 30.000 Yahudi yaşıyor.