Holokost kurtulanlari öfkeli

Her bayram öncesi Samuel Reiner, Haifa`daki zengin ailelerin evlerini dolaşır ve kendisinden daha şanssız Holokost Kurtulanları için yiyecek toplar.

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçtiğimiz hafta bir düzine Holokost Kurtulanı ve onlara destek veren yaklaşık 3000 kadar İsrailli, Knesset’ten Başbakanlık binasına kadar yürüyerek, hükümetin Holokost kurtulanlarına yönelik ihmalkar politikalarını eleştirdi. Yürüyüşte yer alan Samuel Reiner’e göre, bu kişilerin evlerinde “yiyecek bir parça salatalığın” bile olmaması onları protesto gösterisinde bulunma noktasına getirdi.
Samuel Reiner sekiz yaşında küçük bir çocuk olarak Czernowitz kampında hayatta kalabilmiş bir Holokost Kurtulanı. Protesto sırasında kalabalığa seslenen Reiner, yaşadığı ülke ile gurur duyduğunu ancak yöneticilerinden utandığını söylüyor. Reiner’e göre hükümetin güçlükle ayakta duran Holokost Kurtulanlarını protesto edecek duruma getirmiş olması büyük bir utanç kaynağı.
78 yaşındaki Miriam Yahav gösterinin bir diğer ünlü katılımcısı. Bundan iki buçuk yıl önce Auschwitz’den kurtuluşun 60. yıl anma törenlerinde yaptığı çıkışla Yahav medyanın gündemine gelmişti. O gün kalabalığın içinden “neden ailemi ve insanları yakarak beni öksüz bıraktılar” diye bağırdığı için dikkat çekmişti Yahav, bu gösteride bir kez daha “neden” diye soruyor. Ama bu kez sorunun muhatabı İsrail hükümeti.
Çoğu kez Auschwitz’den kurtulduktan sonra İsrail’e gelmesinin bir hata olup olmadığını kendine sorduğunu söylüyor Yahav. 60 yıl önce Nazilerden gördükleri kötü muamelenin 60 yıl sonra kendi hükümeti tarafından tekrar edildiğini belirtiyor.
Eyleme katılan kalabalığın önemli bir bölümünü Holokost Kurtulanları’nın yakınları oluşturuyor. Shirley Zauer, Auschwitz’den kurtulan bir çiftin çocuğu. Ailesi ilk olarak Avusturalya’ya yerleştiğinde kendilerine aylık olarak 2000 dolar maaş bağlandığını ancak bunun neden İsrail’de devam etmediğini merak ediyor.
Holokost Kurtulanları Refah Fonu Başkanı Ze’ev Factor, bu gösteriyi dilenmek için değil, adaleti sağlamak için gerçekleştirdiklerini belirtti.
Eylemci kalabalığın arasında Knesset mensupları ve birçok gençlik örgütünden temsilciler vardı. Gençler “Holokost ve Utanç” yazılı t- shirtleri ile dikkat çekti.
79 yaşındaki Auschwitz Kurtulanı Yocheved Aryeh, ölümle kalım arasında gidip gelmiş bir kişi. Toplama kampının gazı tam onun ölüme götürüleceği gün kesilmiş böylece hayatı kurtulmuştu. Bugün ise Aryeh oldukça üzgün çünkü hayatta kalmalarının anahtarı hala Almanların elinde. Eryeh’e göre eğer Almanya’dan gelen para olmasa, bugün hayatlarını sürdürmeleri mümkün olamaz.
Hükümetin maddi yardımına ihtiyacı olmadığını belirtmekle birlikte Aryeh, birçok kişinin bu yardıma çok ihtiyacı olduğu için bu gösteriye katıldığını söyledi. Yocheved Aryeh hayatlarının son demlerinde olan bu insanların sıcak bir yuva ve yiyeceği hakettiklerini düşünüyor.
Belki de en ağır eleştiri, beş toplama kampından sağ kurtulmayı başarıp 1945 yılında İsrail’e yerleşmeyi seçen 85 yaşındaki Eliezer Ayalon’dan geliyor. Holokost’ta hayatını kaybeden tüm ailesi adına bu açıklamayı yaptığını söylenen Ayalon, eğer son kalan Holokost Kurtulanlarına yardım edilmezse Nazilerin tamamlamayı başaramadığı şeyin yakında İsrail hükümeti tarafından tamamlanacağını belirtiyor.