İran hava gücünü arttiriyor

Uluslararası ambargo nedeniyle hava gücü sekteye uğrayan İran, bu açığı kendi kaynaklarını kullanarak gidermeye çalışıyor. İran havacılık endüstrisi helikopter, yolcu uçağı, roket dışında savaş jeti üretimine de başlamak üzere

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
İran İslam Cumhuriyeti Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, Azerheş uçağının deneme uçuşlarını başarıyla tamamladığını açıkladı. Neccar konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Azerheş’in başarılı geçen deneme uçuşları ardından beşinci nesil uçakların yapımıyla ilgili programın hazır olduğunu hatırlattı.
Neccar, Azerheş’in tamamen İranlı uzmanların tasarım ve mühendisliğiyle yapıldığına değinerek, yakın gelecekte Azerheş’in sanayi üretim bandının kurularak bu jetlerden yüksek miktarlarda üretileceğini belirtti. İran savunma bakanlığı uzmanlarının ikinci tür jet uçağı olarak Saika adlı uçağın yapımı konusunda faaliyet gösterdiği ve Saika’nın da yakın bir zamanda uçuşa başlayacağı, denemeler sonrası üretimine geçileceği yine Neccar tarafından vurgulandı.
İran savunma bakanlığı uzmanları aynı zamanda yeni 2000 km. menzilli karadan karaya füzeler ile cruz tipi deniz füzeleri ve savunma füzeleri ve savaş uçağı roketleri ürettiminin de devam ettiğini duyurdu.
Neccar, İranlı uzmanların uçak onarımı konusunda da önemli başarılara imza attığını ve bu doğrultuda Boing 747 yolcu uçaklarının bakım ve onarımı konusunda önemli yol aldıklarını, komşu ülkelerin uçak bakım onarımı konusunda İran’a müracaat ettiklerini belirtti. İran, hava sanayi konusunda Batılı firmalardan uluslararası ambargo nedeniyle alım yapamıyor.
Neccar, İran-  Rusya ortak yapımı olarak İran’da üretilen 140 yolcu uçağının yapımıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve yakın bir zamanda yolcu taşımaya başlanacağını söyledi.
Neccar İran’ın helikopter üretiminde de önemli başarılar elde ettiğini ve hali hazırda birkaç farklı model helikopter ürettiminin gerçekleştiğini ve helikopterlerin bakım ve onarımının da İranlı uzmanlar tarafından gerçekleştirildiğini ilan etti.