İspanya: Suriye`den İsrail`e olumlu mesaj var

Geçtiğimiz günlerde Suriye Devlet Başkanı Başer Esad ile Şam`da görüşen İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Moratinos, Esad`ın olumlu mesajlarını iletmek üzere İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Eylül ayında görüşmek istediğini belirtti

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Moratinos, Suriye Devlet Başkanı Başer Esad’ın İsrail hakkındaki  ‘olumlu mesajlarını’ iletmek üzere İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüşme çağrısında bulundu.
Maratinos birkaç gün önce Şam’ı ziyaret ederek Esad ile yaptığı 45 dakika süren özel toplantıda Suriye’nin İsrail ile ilişkilerini düzeltmeye yönelik görüşmüştü.
İspanyalı yetkililerden alınan bilgilere göre Moratinos ile Esad’ın görüşmesi olumlu geçti. Geçtiğimiz senelerde Ortadoğu’nun AB temsilcisi olarak görev yapan Moratinos, İsrail yetkililerine verdiği bilgilerde Suriye liderinin İsrail’e yönelik ilginç ve yapıcı önerilerinin olduğunu belirtti.
Olmert’e görüşme çağrısı yapan Moratinos, Esad’dan gelen ‘olumlu ve özel mesajın’ içeriğini olduğunu açıklamadı.
Moratinos ayrıca Esad’ın kendisine ‘geçmiş hataların farkında olduğunu ve buna benzer çeşitli sorunların üstesinden gelmek istediğini’ söylediğini ifade etti.
İspanya dışişleri bakanı şimdilik Olmert’den görüşmeye dair olumlu bir yanıt almasa da Eylül ayının başında İsrail’i ziyaret etmeyi planlıyor. İsrail Başbakanlık yetkililerine göre, Olmert bu görüşmeyi memnuniyetle kabul edecek.
Bunun yanı sıra, Esad’ın ülkesinin İsrail ile kurması muhtemel ilişkilere ABD’nin karışmamasına yönelik fikri değişmedi. İsrail Askeri İstihbarat Teşkilatı’nın Başkanı Yossi Beiditch’nin geçtiğimiz günlerde Knesset’te yaptığı bir açıklamaya göre, Suriye yüz yüze görüşmeler olmaksızın barış sürecini ilerletmeyi planlıyor.
Beiditch Suriye’nin olası bir İsrail saldırısından endişe ettiğini;  savaşmayı istemediğini belirtti. Buna rağmen Suriye, Golan Tepeleri’ndeki stratejisini değiştirmemiş olsa da, ülkesine yapılacak bir müdahaleye karşı askeri güçlerini hazır duruma getirdi.