Bati Şeria`da Olmert- Abbas buluşmasi

İsrail ve Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) arasında barış görüşmeleri kapsamında İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile FÖY Başkanı Mahmud Abbas Eriha`da buluştular. İkinci İntifada`dan sonra ilk kez Batı Şeria`da buluşan liderlerin toplantısının olumlu geçtiği, bağımsız Filistin Devleti`nin kurulmasının ele al&#

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Başkanı Mahmud Abbas Batı Şeria bölgesindeki Eriha kentinde buluştular. Olmert’in Eriha ziyareti ile iki tarafın liderleri 2000’de başlayan İkinci İntifada’dan beri ilk defa FÖY topraklarında buluşmuş oldu.
Kasımda ABD önderliğinde yapılacak barış konferansına hazırlık niteliği taşıyan toplantılar serisinden birisi olan buluşmanın olumlu geçtiği belirtildi.
Toplantı öncesinde iki tarafın beklentilerinin farklı olduğu gözlemleniyordu. FÖY müzakerecisi Saeb Erakat, son ve kesin bir barış anlaşmasının ana hatlarının çizilmesini ve iki taraf arasında temel sorunların çözümü için temellerin ortaya konulmasını istediğini belirtmişti. Erakat bu temellerin belirlenmesinden sonra işin uzmanlarının son anlaşma metnini kaleme dökebileceklerini söylemişti.
Bu kapsamda FÖY yönetimi Batı Şeria’daki İsrail kontrol noktalarının azaltılması gibi belirli konular olduğu gibi, sınırların belirlenmesi, Kudüs’ün statüsüne karar verilmesi, Batı Şeria’daki İsrailli yerleşimciler ve Filistinli mülteciler gibi sorunların çözülmesi gibi konular yer almaktaydı.
Konuşma öncesinde her ne kadar Olmert de İsrail ve FÖY arasındaki temel sorunları çözme amacı ile geldiğini belirtse de,  Olmert’in danışmanlarından David Baker görüşmenin amacının iyi niyet gösterisi olduğunu, İsrail’in gündemindeki temel konuların gelecekteki Filistin Devletinin güvenilir devlet kurumlarının oluşturulması, İsrail ve Filistin’in güvenliğinin sağlanması, Filistinlilere yapılan insani yardım olduğunu belirtti..
İç saatlik görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında FÖY müzakerecisi Saeb Erakat, ne Abbas’ın ne de Olmert’in görüşmeye sihirli değnekle geldiğini, fakat bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını temel alan konuların konuşulması için görüşmeler yapılması konusunda anlaşıldığını söyledi.
David Baker ise iki tarafın görüşme konularının kapsamını karşılıklı anlayışı geliştirecek ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulması için gerekli adımları atacak şekilde büyütmeye karar verdiklerini açıkladı.
Olmert de yeni Filistin Devletinin kurulması için bir takvim vermekten kaçındı fakat bu devletin kurulmasını ertelemek veya geciktirmek gibi bir niyetli olmadığını, Ortadoğu Barış dörtlüsünün (Barış arabuluculuğu yapan BM, ABD, Rusya, AB ) öngördüğü iki devletli barış planı çerçevesinde hareket edeceklerini söyledi.
Görüşme sırasında Abbas’ın Olmert’ten başka talepleri olduğu belirtildi. Abbas görüşme sırasında İsrail’in geçen ay 255 Filistinli mahkumu serbest bırakmasının Filistin halkı üzerinde iyi etki bıraktığını söylerken iyi niyet atmosferinin devamı için daha fazla mahkumun serbest bırakılmasını istedi. Abbas Ayrıca 2002’de kendilerini Beytüllahim’de İsa’nın doğduğu yerdeki kiliseye işgal ederek eylem yapan ve daha sonra İsrail tarafından sınır dışı edilen Filistinlilerin da Batı Şeria’ya dönebilmeleri için izin çıkarılmasını talep etti.
Olmert’in  talepleri dikkate alacağını söylediği belirtildi. Buna karşılık olarak Abbas Hamas ile yeniden görüşme masasına oturmayacağını söyledi. Olmert ile Abbas’ın Gazze’deki durum hakkında ise hiç konuşmadıkları bildirildi.
Hamas liderlerinden ve eski FÖY başbakanı İsmail Haniye, Gazze’de verdiği demeçte Olmert ve Abbas görüşmesini küçümsedi. Haniye görüşmelerin Filistin halkını yeniden kendilerine hiçbir yarar sağalmayan uzun ve karışık bir yola soktuğunu iddia etti.