ajanda`m

Aylin YENGİN• NE İZEYELİM?Yalnızca çocukları değil, her yaştan insanı ekran başına çeken, her hafta 60 milyon kişinin izlediği ve 60 ülkede, 20 farklı dilde, tam 400 bölümdür yayınlanan Simpson Ailesi bu kez beyazperdede...

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Springfield Kasabası’nda yaşayan bu aileyi tanımayan pek kalmadı zaten. Kel, şişman, biraz aptal ama ailesini her şeyden çok seven Homer; aileyi bir arada tutmaya çalışan, her daim endişeli karısı Marge; aklını yaramazlık dışında hiçbir şeye çalıştırmayan dördüncü sınıf öğrencisi Bart; entelektüel saksafon virtüözü Liza ve emziğini ağzından düşürmeyen küçük bebekleri Maggie... Animasyon / Komedi türündeki 2007 yapımı filmde, Homer her zamanki sakarlıklarıyla bu kez tüm dünyanın başını belaya sokmayı başarıyor. Dünyayı kurtarmak gibi bir görev üstlenen “kahramanımız”, bir yandan da ailesinin çevresinde gelişen olayları halletmek zorunda kalıyor. Yapımını ve yönetmenliğini David Silverman’ın üstlendiği film de, tıpkı diziler gibi Matt Groening imzasını taşıyor. Futurama ve Life in Hell gibi ödüllü projeleri olan senarist Groening, filmin, orijinal Simpsons tasarımının tamamen korunup, dizilere sadık kalınarak yapıldığını söylüyor.
 
• NE DİNLEYELİM?
Dünyanın en ünlü çingeneleri Chico & The Gypsies ve yıllara meydan okuyan sanatçı Nükhet Duru, 12 Ağustos Pazar akşamı, saat 21.00’de, Harbiye Açıkhava’da verecekleri konserde buluşuyorlar! Hiç unutulmayan ve asla eskimeyen şarkılarıyla muhteşem bir yaz gecesine imzasını atmaya hazırlanan Nükhet Duru, kıpır kıpır şarkılarını Chico&The Gypsies ile birlikte seslendirecek. Milyonların üzerinde satan albümleriyle 80'li yılların bir efsanesine dönüşen, 15 altın plak sahibi Gipsy Kings grubunun kurucusu Chico’nun "Chico&The Gypsies" grubu, müzik otoriteleri tarafından dünyanın en popüler ve en başarılı orkestralarından biri olarak kabul ediliyor. Konuk sanatçı olarak Ege'nin de katılacağı konserin bilet fiyatları 45 ile 110 YTL arasında

NE OKUYALIM?
Artun İnsal ile fotoğraf sanatçısı Cemal Emden’in Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları’ndan çıkan “Silivrim Kaymak” Türkiye’nin Yoğurtları tam yaz tadında – hatta güneş yanıklarına bile iyi gelebilecek – bir kitap… İki sanatçı, Türkiye’nin pek çok şehrine, kasabasına, köyüne giderek yoğurtların yapılışını yerinde görüp fotoğrafladılar. Bakmaya doyamayacağınız fotoğraflara, Artun İnsal’ın kendine özgü samimi üslubuyla anlattıkları, yüzlerce kaynaktan çıkarıp bulduğu bilgiler, hik‚yeler, aktardığı anılar da eklenince kitap yalnızca yoğurtseverlerin, kültür tarihçilerinin, yemekle ilgilenenlerin değil, her okurun ilgisini çekebilecek bir boyut kazandı. Eser, Edirne'den Batman'a, Eskişehir'den Gaziantep'e yurdumuzun her yöresinde üretilen, tüketilen, kimi zaman yemeklere eşlik eden, lezzete lezzet katan, bazen ilaç olup hastalara şifa veren, yeri geldiğinde çorba olup karın doyuran, ayran olup serinleten ‘milli yiyeceğimiz’ yoğurdun geçmişten modern zamanlara uzanan evrelerini, kat ettiği yolu izliyor.

NEREYE GİDELİM?
Sahip olduğu doğal güzellikleriyle benzersiz bir cennet olan Bodrum’un her köşesi ayrı bir renktir. Bu renklerin en baştan çıkartıcı olanlarından bir tanesi de tabii ki Gümüşlük… Bodrum’un bu farklı köşesinde kendisi küçük, şöhreti büyük bir mek‚n var: adı Limon. Bu Limon çok başka bir Limon, inanın rüyalarınıza girebilir. Öyle bir yer ki, sabah saatlerinde inanılmaz bir huzur, akşama doğru ruhunuzu bedeninizden dışarıya doğru hareket ettirecek bir günbatımı, hava karardığında gökteki milyonlarca yıldızla saatler süren kovalamacalar… Etraftan gelen incir ve kekik kokuları, binlerce yıllık tarihi dokuyu kaplamış olan o sihirli kırmızı sardunyalar… Sevdiklerinizi şaşırtmak, mutlu etmek için inanılmaz bir yer. Ayrıca hayatınızdaki kişiden heyecanla beklediğiniz “evet” kelimesini duyabilmenizi kolaylaştıracak kadar etkili, çok özel bir mekan. Bodrum aklınızda ise, ya da siz Bodrum’da iseniz Limon’a gitmemek pişmanlık yaratır.