Yaz bitmeden kendinizi şimartin!

Yorucu bir günün sonunda, özellikle de masa başı işi olanınız varsa masaj yaptırma fikri kulağa çok hoş gelir. Masaj denince akla egzotik çiçeklerle ve beyaz ütülü havlularla bezeli bir spa akla gelse de, doğru yapılan bir masajın sağlığınıza olan faydası da küçümsenmeyecek kadar çokturJoelle PİNTO

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Yaz mevsimi çoğu kişi için tatil mevsimi olsa da, sınırlı tatil günlerinin ardından tekrar başlayan iş temposu, bunaltıcı havalar, hatta hafta sonları yapılan kısa tatiller bile zaman zaman  kendimizi yorgun hissetmemize sebep olabilir.  Bazen, keyifli geçen yaz günlerinin sonunda bile güneşin enerjimizi çektiğini hisseder, mümkün olsa en yakın koltuğa yığılıp kalacak gibi oluruz. “Şu anda bir masaj yaptırmak için neler vermezdim” diyenimiz çoktur ama kendimizi şımartmak için bir türlü kararlı davranmayız.  Masaj çeşitlerinin çokluğu da, karar vermemizi zorlaştırır.  Çoğumuz İsveç masajı, selülit masajı, refleksoloji masajı, derin doku masajı gibi terimler duyarız. İlkemizde de yapılan popüler masaj çeşitleri hakkında bilgilenmek, ne tür bir masaj yaptırmak istediğiniz konusunda sizi yönlendiribilir, ve umarız bu yaz bitmeden kendinizi bir masajla şımartmanıza vesile olur. 
En popüler masaj çeşitlerinden bazıları:
İsveç masajı:  Sağlık açısından çok yararlı bir masaj cinsi olarak bilinen İsveç masajı, ağrıyan kasların acısını dindirmeden, ödemleri azaltmaya, stresi azaltmadan, bağışık sistemini güçlendirmeye kadar birçok fayda sağlar.  Daha önce masaj yaptırmamış kişiler için önerilen bu masaj tipi, yumuşak ve rahatlatıcı olmasıyla bilinir.
Refleksoloji masajı:  Refleksoloji masajı daha ziyade ayakla özdeşleşse de, ayak, el ve kulaklardaki değişik noktalarına dokunup insan vücudundaki organları rahatlatan bir masajdır.  Bölgesel terapi olarak da adlandırılan refleksoloji masajı, tedavinin yerine geçmese de, rahatlatacı özelliğiyle popüler masajlar arasındaki yeri almıştır.  Bu masajı yaptıran kişiler arasında masaj sırasında uykuya dalma vakaları bile görülmüştür. 
Derin doku masajı (deep tissue massage):  Daha çok bölgesel masajlar yaptırmak isteyenler için masaj terapistleri tarafından uygulanan bu masajda, değişik başınç güçleriyle kas ve eklem bölgelerine masaj uygulanır. Başınçla dokunun daha derinine inilir ve ağrıyan kas grupları rahatlatılır. Derin doku masajının mutlaka iyi bir masaj terapistine yaptırılması gerekir; hızlı ve fazla basınçla yapılan masaj kasları acıtabilir. 
Shiatsu masajı: Bir Japon masajı olan Shiatsu’yu oluşturan kelimelerden shi Japonca parmak, atsu ise başınç anlamına gelir. Masaj terapistinin parmaklarının uçları veya ellerinin içiyle uyguladığı bu masaj kasları gevşetir ve derin dokuyu rahatlatır.  Vücudun toksinlerden kurtulamasına da yardımcı olan bu masaj türü kan basıncını düşürür, esnekliği artırır ve kişinin stresten arınmasına yardımcı olur. 
Sıcak taş masajı: Spa broşürlerinin masaj reklamı yaptıkları broşürlerinde en sık rastlanan fotograflar, bir sırta konulan dört veya beş iri siyah taşı gösteren fotograflardır.  Sıcak taşlar, vücudun bazı noktalarına konarak enerji yollarının açılmasını sağlar  ve kasların gevşemesine yardımcı olur. Daha sonra ise masaj terapistinin daha derin çalışmasını sağlayarak kas ve derin dokuyu rahatlatır.  Sıcak taş mesajı ayrıca vücudu toksinlerden arındırır, sırt ağrılarını, kas ağrılarını ve stresi azaltır, uykusuzluk problemlerini çözmeye yardımcı olur. 
Aromaterapi masajı: Lavanta, yasemin gibi güzel kokulu masaj yağlarının kullanıldığı uygulama olarak İsvaç masajına benzeyen bu masaj türünde, stresten arınma ve dinlenme ön plandadır. Seçilen masaj yağlarının kokusu ve yapılan masaj kişiyi dinlendirir, stres ve endişeden uzaklaştırır. Bitkisel olan bu yağların değişik özellikleri vardır; bazıları vücuda enerji verirken, bazıları sakinleştirici özelliği taşır. 
Sırt masajı: Sırttaki kasları gevşetmeyi hedef alan bu masaj türü bölgesel bir masajdır ve masaj terapisti kişinin sırt bölgesine yoğunlaşır.
Masaj yaptırmaya gittiğinizde masaj yapacak kişiye daha önce geçirdiğiniz hastalıkları, sakatlıkları ve bitkisel masaj yağlarına karşı olabilecek alerjilerinizi söylemeyi ihmal etmeyin. Bunu ihmal etmeniz halinde bazı tip masajlar vücudunuza yarar kadar zarar da getirebilir. 
Unutmayın; vucüdunuz ve ruh sağlığınız her zaman birbirine bağlıdır. Keyifsiz bir gününüzde stresle başederken nasıl yorgun hissederseniz, vücudunuzu da masajla rahatlatmak, stresten arınmanıza ve ruhen kendinizi daha iyi ve mutlu hissetmenize yardımcı olur.