Çanakkale Musevi Cemaati

Günümüzde haberleşmek parmaklarımızın ucunda. Sadece o değil, artık aradığımız, öğrenmek istediğimiz her bilgiye bir “tık”la ulaşabiliyoruz. Bunun bilincinde olan Çanakkale Musevi Cemaati idarecileri, oluşturdukları internet sitesi sayesinde hem kendilerini tanıtma, hem de Türkiye`de veya dünyanın herhangi bir noktasında ya

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İnternette “www.canakkalemusevicemaati.com” adresine girdiğinizde ilk sayfada Mekor Hayim Sinagogu’nun görüntüsü ile karşılaşıyorsunuz. Sağ yanda  kısa haberler bandının hemen altından e- posta üyeliği için başvurularınızı yapabilirsiniz.
Ana sayfadan,  cemaat idarecilerinin adlarının bulunduğu “Yönetim Kurulu”; Havra ve 2006 yılında yapılan geleneksel gezinin fotoğraflarının bulunduğu “Foto Albüm”; Çanakkale’den mekanlar, Turistik ve tarihi mekanların tanıtıldığı “ Çanakkale @- kart”; basında çıkan haberlerin bulunduğu “ Haberler”; Türkiye Musevi Cemaati, Neve Şalom Vakfı, Şalom Gazetesi, Çanakkale Kent& Kültür’ün bulunduğu “ Yararlı Linkler”; açılışından şimdiye değin siteye gönderilen e- postaların yer aldığı “ Ziyaretçi Defteri” ve  cemaat adresinin bulunduğu “İletişim”  sayfalarına geçebilirsiniz…

Bir internet sitesi fikri nasıl doğdu, neden buna gereksinim duydunuz?
Günümüz internet çağı. Dünyanın her yerinde yaşayan Çanakkale kökenlilerle haberleşmek için bir internet sitesi kurduk. Kolay hatırlanması için de www.canakkalemusevicemaati.com’u adresini tercih ettik. Haber almak, vermek,  paylaşmak isteyen herkes bu adresten bizlere kolaylıkla ulaşabilir. Elimizdeki bilgilere, hemşerilerimizin ve merak edenlerin ortak olmasını istedik. Sitemiz şimdilik çok gelişmiş değil ancak, zaman içerisinde Çanakkalelilerden göreceğimiz destekle arzu edilen niteliğe ulaşacağımızı umuyoruz.
İnternet sitesi oluşturma fikri Yönetim Kurulu üyesi Selim Varon’a ait. Onay görünce de profesyonel yardım alarak hayata geçirdi.

Site ne zaman açıldı?
Yaklaşık iki aydır ... Hiçbir sorun olmadığına inandığımızdan, tanıtılmasını istedik. Ziyaretçi olmaması siteyi oluşturanları üzüyor. Tanındıkça ve ziyaretçi sayısı arttıkça daha etkin olacağına inanıyoruz.

Sitede, Çanakkalelilerin anılarını  aktardıkları veya resimlerinin yer aldığı  bir “arşiv köşesi”nin eksikliğini gözlemledim…Böyle bir bölüm yapma düşünceniz var mı?
fiimdilik böyle bir kaynağımız yok. Yönetim kurulundaki  görevli arkadaşlar genç olduklarından  böyle bir köşe oluşturmak zor. Bilgiler geldikçe, arkadaşlarımız bunları değerlendirecek. Bu konuda bizlere yardımcı olacak gönüllülere de ihtiyacımız var. Çanakkale Cemaati’nin veya sinagogunun geçmişi hakkında da fazla bilgi birikimimiz yok. Yaşlı Çanakkaleliler de gün geçtikçe azalmakta, mümkün oldukça onlara ulaşmaya çalışıyoruz.

Her yıl bir Çanakkale gezisi düzenliyorsunuz…
Evet, bu bir gelenek halini aldı. Geçtiğimiz yıl Hahambaşı Rav İsak Haleva, Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya ve cemaat ileri gelenleri de katıldılar. fiehrin Belediye Başkanı ve Valisi tarafından kabul edildik. Çok güzel geçti. Bu gezimizin sadece biz Çanakkaleliler için olmadığını, arzu edenlerin, şehri merak edenlerin  de gelebileceklerini anımsatmak ve  hatta katılmalarını sağlamak istiyoruz.
Geziye her yıl katılan müdavimler yılda sadece bir kez değil daha fazla gidilmesini istiyorlar.

Çanakkale’de günümüzde kaç aile yaşıyor?
Dört  aile var.  Ancak Çanakkale Musevi Cemaati demek sadece o kentte ikamet edenler demek değil, Çanakkale kökenliler veya o ruhu taşıyan herkes bu cemaatin bireyidir. ABD, İsrail ve İstanbul’da  yaşayanları da saydığımızda çok geniş bir aileyiz. Diğer kentlerin cemaatleri ile mukayese ettiğimizde Çanakkaleli olmayı bir ayrıcalık gibi görüyorum. Yıllar önce yaşanan bir olay bunu çok güzel örnekliyor: çocuk yaşında İstanbul’a göç eden bir arkadaşımız,  okulun ilk gününde diğer arkadaşlarından farklı olarak öğretmene adından hemen sonra Çanakkaleli olduğunu söylemiş.

Bu vesileyle gazete okurlarına mesajınız var mı?
Çanakkale gezimizi bu sene de düzenleyeceğiz. Kendileri başka şehirde doğmuş olsalar da ebeveynleri Çanakkaleli olanları aramızda görmek bizi şevklendirecek ve mutlu edecek. Gelmek isteyenlerin  kafileye dahil olmaları şart değil, kendi şartlarıyla gelebilir, istedikleri yerde kalabilirler. O havayı solumaları ve fiabat duasına katılmaları önemli. Havranın dolu olması bizi sevindiriyor.

Söyleşimiz süresince Mekor Hayim Sinagogu için  “Havra” ifadesini kullanan, Sami Kumru tüm hemşerilerinin aynı ifadeyi kullandığını, hatta halen sinagogun yer aldığı sokağın adının “Yeni  Havra Sokak”, arkasındaki sokağın ise “ Eski Havra Sokak” olarak geçtiğini belirtti.