Yahudi ve Arap eğitmenler İstanbul`da bir araya geldiİstanbul`da dinleraras

Mosaica Center Dinler Arası İşbirliği Kuruluşu`nun İstanbul`da düzenlediği seminerde Doğu ve Batı Kudüs okullarında eğitim veren Yahudi ve Arap öğretmenler bir araya geldi.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Diyalogu eyleme dönüştürmeyi amaçlayan etkinlikte Hahambaşı Rav İsak Haleva ile İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı da hazır bulundu
Etkinliği düzenleyen Mosaica Center Dinlerarası İşbirliği Kuruluşu, Rav Melchior ve bir Holokost Kurtulanı olan ünlü yazar Eli Wiesel tarafından Ortadoğu’da Yahudi ve Müslüman toplumlar arasında diyalogun geliştirilmesi amacıyla 2004 yılında kuruldu.
Kuruluşun bu yıl “Kudüs Dinlerarası Liderlik Eğitimi Programı” adı altında İstanbul’da düzenlediği etkinliğin katılımcıları Doğu ve Batı Kudüs okullarında eğitim veren Yahudi ve Arap öğretmenlerdi.
5- 9 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’da tarihi ve dini mekanları gezen Yahudi ve Arap eğitimciler, 6 Ağustos Pazartesi günü Golden Age Oteli’nde gerçekleşen bir seminere katıldılar. Türkiye’de din ve devlet ilişkilerini, İslam ile Batı dünyası arasında Türkiye’nin merkezi rolünü irdeleyen konuşmalar dinlediler.  Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın İbranice, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı’nın Arapça lisanındaki konuşmaları sırasında eşzamanlı çeviri yapıldı. Hahambaşı ve Müftü konuşmalarında Yahudi ve Müslüman toplumları arasındaki ilişkiye tarihsel bir perspektifle yaklaştılar.
İstanbul’da gerçekleşen bu etkinlik, Mosaica Center Dinler Arası İşbirliği Kuruluşu’nun geçen üç yıllık süre içinde yürüttüğü ortak çalışmayı pekiştirmeyi, Arap ve Yahudi eğitimcilere okullar arasında diyalogu eyleme dönüştürme zamanının geldiği düşüncesini aşılamayı amaçlıyordu.