Bati Şeria`da Olmert-Abbas buluşmasi

07/08/2007İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Başkanı Mahmud Abbas Batı Şeria bölgesindeki Eriha şehrinde buluştular. Olmert`in Eriha ziyareti ile iki tarafın liderleri 2000`de başlayan ikinci intifadan beri ilk defa FÖY topraklarında buluşmuş oldu.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Kasımda ABD önderliğinde yapılacak barış konferansına hazırlık niteliği taşıyan toplantılar serisinden birisi olan buluşmanın olumlu geçtiği öğrenildi.

Toplantı öncesinde iki tarafın beklentilerinin farklı olduğu gözlemleniyordu. FÖY müzakerecisi Saeb Erakat, son ve kesin bir barış anlaşmasının ana hatlarının çizilmesini ve iki taraf arasında temel sorunların çözümü için temellerin ortaya konulmasını istediğini belirtmişti. Erakat bu temellerin belirlenmesinden sonra işin uzmanlarının son anlaşma metnini kaleme dökebileceklerini söylemişti.

Bu kapsamda FÖY yönetimi Batı Şeria’daki İsrail kontrol noktalarının azaltılması gibi belirli konular olduğu gibi, sınırların belirlenmesi, Kudüs’ün statüsüne karar verilmesi, Batı Şeria’daki İsrailli yerleşimciler ve Filistinli mülteciler gibi sorunların çözülmesi gibi konular yer almaktaydı.