Yahudi Dünyasindan

Nelly BAROKASSarkozy, Holokost anıtını ziyaret ettiFransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İkinci Dünya Savaşı`nda Nazi ölüm kamplarına gönderilen 76 bin Fransa Yahudisi anısına Paris`te yer alan Holokost anıtını ziyaret etti

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Nicolas Sarkozy, 40 dakikalık ziyareti sırasında, “Buraya daha önce gelmemiştim. Bugün buraya hiçbir zaman unutmamamız gerektiğini söylemek üzere geldim” dedi.
Nicolas Sarkozy’ye Holokost anıtı ziyaretinde, Auschwitz’de bulunmuş bir Holokost kurtulanı olan Avrupa Parlamentosu eski Başkanı Simon Veil, Nazi avcısı Serge Klarsfeld ve Eric de Rotschild eşlik ettiler. Sarkozy yaptığı konuşmada, Jacques Chirac’ın Yahudilerin kamplara transferinden Fransa’nın sorumlu bulunduğunu 1995’te ilk açıklayan cumhurbaşkanı olduğuna değindi.
Büyükbabasının ailesinden 57 kişinin Holokost’ta yaşamını yitirdiği Nicolas Sarkozy, aralarında 11 bini çocuk, 76 bin Auschwitz, Sobibor, ve Majdanek’te yaşamını yitiren Fransız Yahudi’sinin adlarının yer aldığı panoları gezdi. Ayrıca, Fransa Başbakanı François Fillion, 16 Temmuz 1942’de Vichy polisi tarafından yakalanan 13 bin Yahudi’nin kamplara gönderilmek üzere Vel d’Hiv’de toplanmasının 65. yılı vesilesi ile 22 Temmuz Pazar günü düzenlenen törene katıldı.
Gençlere hitaben yaptığı konuşmada Fransa Başbakanı François Fillion; “Bu trajediyi yaşamış olanlar bu dünyadan göçtüğünde, siz Fransa gençleri onların sözcüsü olup, anılarını yeni nesillere aktarmak zorundasınız. Bunu onlar için ve Fransa için yapmak zorundasınız” dedi.
Törene Adalet Bakanı Rachida Dati, Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Jean- Pierre Jouyet, Paris Belediye Başkanı Betrand Delanoe da katıldı.

“Geleceği inşa etmek”
FÖY, İsrail, Ürdün ve Mısır’dan yaşları 12- 14 arası 64 çocuk Yunanistan’ın merkezindeki Malesina’da birlikte tatil yaptılar

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın girişimi ile gerçekleşen “Geleceği inşa etmek” adlı etkinliğe Dünya Rum Konseyi de destek oldu.
Program, dünyanın sorunlu bölgelerinin çocuklarının Yunanistan’da bir araya gelerek daha iyi bir yaşam için birlikte olmayı öğrenmelerini amaçlıyordu. Programın başını çeken Yunanistan eski Dışişleri Bakanı Theodoros Kassimis; “Farklı ülke, din ve altyapılardan gelen çocuklar burada 20 gün birlikte gezerek eğlendiler. Bizler çocukların daha iyi bir dünya kurabileceklerine, birbirlerinin haklarına saygı göstererek iyi komşuluk ilişkileri içinde yaşayabileceklerine inanmalarını istedik. Bunu ne kadar başardığımızı bilmiyorum ama çocukların ülkelerine güzel anılarla döndüklerini biliyorum” dedi.
Müslüman, Yahudi ve Hıristiyan çocukların katıldığı bu birliktelikte her ülkeden  Yunanistan kökenli 5 çocuğun katılımı da sağlandı. 20 günlük tatil sonrasında etkinliğin kapanış töreninde konuşan İsrail’in Yunanistan elçisi “Hepimiz barış içinde yaşamak istiyoruz. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın bu etkinliği olumlu sonuçlar verecek bir girişim” dedi.
Filistin Diplomatik Delegasyonu’nun Atina’daki temsilcisi Mustafa El- Ajouz ise; “Filistinli ve İsrailli çocukları bir araya getiren bu girişim, - çocukların gelecek için en iyi yatırım oldukları göz önüne alındığında-  iyi bir geleceğe köprüler kuran bir girişim olarak nitelendirilmelidir” açıklamasını yaptı.

Fas Kralı 5. Muhammed onurlandırılacak mı?
Fas Yahudi Cemaati Başkanı, Kral 5. Muhammed’in İkinci Dünya Savaşı yıllarında Fransız rejiminin isteklerine direnerek Yahudilerin yaşamını kurtardığını ileri sürdü

Fas Yahudi Cemaati ileri gelenleri, İkinci Dünya Savaşı yıllarında ülke Yahudilerinin yaşamını kurtarmak için verdiği çabadan ötürü Kral 5. Muhammed’in Uluslararası Dürüst payesi ile onurlandırılması gerektiğini ileri sürdüler.
Bu girişim, Kral 6. Muhammed’e yakınlığı ile tanınan Fas Yahudi Cemaati Başkanı Serge Berdugo tarafından başlatıldı.
Geçtiğimiz hafta Şimon Peres’in devlet başkanlığı yeminini ettiği törene katılmak üzere İsrail’de bulunan Serge Berdugo, Kral 5. Muhammed’in yaşam kurtardığına ilişkin elinde kanıtlar bulunduğunu söyledi.
Kralın, Nazi yanlısı Vichy Hükümetinin buyruklarına uymayıp Yahudi karşıtı yasaları yürürlüğe koymaması, Fas Yahudilerini Fransa’ya göndermeyi reddetmesi sayesinde bu ülke Yahudileri hayatta kalabildiler. Serge Berdugo, Vichy Hükümeti’nin buyruklarına riayet etmemekle hayatını tehlikeye atan Kral 5. Muhammed’in Uluslararası Dürüst onuruna layık olduğunu ileri sürdü.
Devlet Başkanı Şimon Peres, kralın Uluslararası Dürüst olarak onurlandırılmasının İsrail- Fas ilişkilerini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. Yad Vaşem sözcüsü durumun inceleneceğini belirtti. Bugüne dek Yad Vaşem tarafından onurlandırılan 21.700 kişinin 60’ı Müslüman’dı.  Onurlandırılmasına karar verilmesi durumunda Kral 5. Muhammed, Uluslararası Dürüst payesine layık görülen ilk Arap olacak.