Bati Şeria`daki yerleşimlerine dönmek isteyen protestocular engellendi

İkinci Lübnan Savaşı`nın ardından bir yıl geride kaldı. İsrail`in Hizbullah`a yönelik operasyonunun etkileri hala tartışılırken, terör örgütünün yeniden yapılandığı ve eski gücüne ulaştığı belirtiliyor

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

2005’te Batı Şeria’da boşaltılan İsrail yerleşim bölgelerinden Homeş’e geri dönmek isteyen yüzlerce yerleşimci ve protestocu polis ve asker müdahalesi ile bölgeden uzaklaştırıldı

İsrail Ordusu’ndan gelen açıklamalara göre; güvenlik birimleri Homeş’e geri dönmeye çalışan yüzlerce yerleşimci ve protestocuları bölgeden uzaklaştırmak için güç kullanmak zorunda kaldı. Homeş’in etrafındaki tepelere saklanan protestocuların da ayrıca bulunarak bölgeden uzaklaştırılması gerekti.  Güvenlik görevlileri bölgeye yeniden yerleşmek isteyen yerleşimcilerin yaptığı kaçak yapıları da yıktılar. Yakındaki Filistin köyü Burka’ya sızmak isteyen ayrı bir gruba da, önceden konuşlandırılmış güvenlik güçleri engel oldu. Olaydan iki gün önce sağ görüşlü bazı protestocular, Burka köyüne sızarak köy ahalisi ile karşılıklı birbirlerini taşlamışlardı.
Polis Sözcüsü Micky Rosenfeld’in ifadesine göre bölgeye yaklaşık 350 kişi girerken, bunların 12’si gözaltına alındı. Rosenfeld, operasyon sırasında kimsenin ölmediği ve yaralanmadığını da bildirdi. Diğer kaynaklardan alınan bilgiye göre etraftaki tepelerde çok az yerleşimcinin kaldığına inanılıyor. İsraillilerin girmesinin yasak olduğu bölgeye sızma girişimlerini engellemek amacı ile polis ve askeri güçler bölgede kalmaya devam etti.
Yerleşimciler ise polis ve askerin aşırı güç kullandığına, protestocuların dövüldüğüne ve şiddet uygulandığına dair kanıtların yok edilmesi amacı ile video ve fotoğraf makinelerine zarar verildiğini iddia ettiler.
Batı Şeria ve Gazze’de boşaltılan İsrail yerleşim birimlerindeki yerleşimcilerin haklarını savunan Yeşa Konseyi olay hakkında yorum yaparken, polisin Amona’da yaşananlardan bir ders almadığını belirtti.  2006’da Amona boşaltılırken İsrailli yerleşimciler ve İsrail güvenlik birimleri arasında şiddetli çatışma yaşanmıştı.