Hizbullah tehtidi hortladi

İkinci Lübnan Savaşı`nın ardından bir yıl geride kaldı. İsrail`in Hizbullah`a yönelik operasyonunun etkileri hala tartışılırken, terör örgütünün yeniden yapılandığı ve eski gücüne ulaştığı belirtiliyor

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Güney Lübnan’ı kontrol altında tutan Hizbullah örgütüne karşı gerçekleştirilen İkinci Lübnan Savaşı’nın üzerinden bir yıl geçmeden, örgütün askeri gücüne yeniden kavuştuğu açıklandı. Özellikle uzun menzilli roketleri ile örgütün yeniden önemli bir tehdit haline geldiği belirtiliyor.
Öte yandan Filistinli yetkililer, Hizbullah’ın El- Aksa Şehitleri örgütünün hücrelerine sızma ve bu örgüt militanlarını kontrol altına alma girişimlerinin devam ettiğini ancak bu hedeflerine ulaşamadıklarını söyledi. İsrail güvenlik güçleri daha önce başta Nablus ve Batı Şeria’nın kuzey bölgelerinde olmak üzere Hizbullah kontolündeki birçok hücreyi etkisiz hale getirmeyi başarmıştı.
Aynı zamanda Batı Şeria’da İsrail’e yönelik terör eylemleri gerçekleştiren militanlara Hizbullah’tan gelen kaynakların da büyük ölçüde kesildiği Filistinli yetkililer tarafından belirtildi. Filistin yönetimi son dönemde militanları dışarıdan gelen kaynaklardan uzak durmaları konusunda ikna etmeye çalıştı. Filistin yönetimi Batı Şeria ile Hizbullah arasındaki bağın zayıfladığı konusunda ısrar ediyor.
Ancak İsrailli yetkililerin Hizbullah’ın Batı Şeria’daki varlığı konusunda güçlü şüpheleri var. Hizbullah’ın Batı Şeria’yı İsrail’e karşı yürüttükleri mücadelenin merkez üssü olarak gördüğünü belirten yetkililer, bu nedenle geçen bir yıl içinde örgütün bölgedeki etkinliğinde bir azalmanın meydana gelmediğini düşünüyor.
Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah da geçtiğimiz hafta El- Cezire kanalına bir açıklama yaparak, örgütünün İsrail sınırları içindeki her noktayı vuracak güçte olduğunu belirtti. Temmuz 2007’nin Temmuz 2006 tarihine göre kendileri açısından bir farkı olmadığını söyleyen Nasrallah, alışıldık tehditlerini görüşme sırasında da yeniledi.
Hizbullah’ın elinde uzun menzilli roketlerin varlığı kabul edilmekle birlikte İsrailli uzmanlar Nasrallah’ın tüm ülkeyi vuracak güçte olmadığını, yine de elindeki silahların Tel- Aviv’in kuzeyinde yer alan bölgeleri tehdit ettiğini belirtiyor.
Bu arada Nasrallah, geçtiğimiz hafta içinde Şam’a giderek Suriye Başkanı Esad ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile bir araya gelirken, bu buluşmanın son bir yıl içinde gerçekleştirilen ilk buluşma olmadığı ve üçlünün daha önce de bir araya geldiği belirtildi.
İsrail güvenlik uzmanları, Hizbullah’ın elindeki uzun menzilli silahların İran’dan Suriye aracılığı ile ulaştırıldığını düşünüyor. Yetkililer bunun bir silah kaçakçılığı olmadığını, açık bir şekilde silahların Suriye üzerinden Hizbullah’a ulaştırıldığını belirtiyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararı da Hizbullah’a silah transferini yasaklıyor.