İsrail, 255 Filistinli tutukluyu serbest birakti

Geçtiğimiz hafta 190 Filistinli tutukluya af çıkaran Olmert hükümeti, bu hafta Abbas`a iyi niyet göstergesi olarak, 255 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı.

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail Başbakanı Ehud Olmert hükümeti, 255 Filistinli tutukluyu serbest bırakarak, son iki yılın en büyük tutuklu iadesine imza attı.  Tutuklular Ketziot hapishanesinden Beitunya sınır kontrol noktasına getirilerek Filistin Özerk Yönetimi’ne ait otobüslere teslim edildi.  Tutuklular kontrol noktasında Ramallah’a gelerek, sevdikleriyle yeniden buluştu.
Günümüzde İsrail sınırları içinde 11,000 Filistinli tutuklu olduğu tahmin ediliyor.  Abbas, 255 tutuklunun serbest bırakılmasının ardından yaptığı konuşmada, bunun bir başlangıç olduğunun, bütün tutuklular serbest bırakılana kadar çalışmaları gerektiğinin altını çizdi. 
Serbest bırakılan tutuklular arasında Filistin Özgürlük Birleşik Hareket Örgütü (Popular Front for the Liberation of Palestine) lideri Abdelrahim Malluh gibi dikkat çeken simalar da yer aldı.  Filistinliler serbest kaldıkları ilk gün Yasser Arafat’ın mezarını ziyaret ederek, topluca dua ettiler. 
Olmert, Hamas’ın Gazze’yi geçen ay ele geçirmesinin ardından Abbas’a olan desteğini göstermek için tutukluların serbest bırakılmasını onaylamıştı.  Serbest bırakılan tutukluların büyük bir bölümünün El Fetih Partisi mensubu olduğu dikkati çekti.  Serbest bırakılanlar arasında İsrailli birini öldürmüş olan kimse bulunmuyor.  Tutuklular, serbest bırakılmadan önce teröre sebep olmayacaklarına dair anlaşma imzaladılar.
Filistinli tutukluların serbest bırakılmasının ardından, birçok İsrailliden tepki yağdı.  Almagor Terör Kurbanları Derneği’nin başkanı olan Meir Indor, birçok ordu mensubunun bu anlaşmayı onaylamadığını, İsrail için çok kötü bir anlaşma olduğunu savundu. 

BM önünde İsrailli askerler için miting yapıldı
Yahudi kuruluşları tarafından düzenlenen mitingde binlerce gösterici, geçen sene Hamas ve Hizbullah tarafından kaçırılan üç İsrail asker için yürüdü.  Göstericilerin kızgınlığı teröristlerden çok, İsrailli askerleri kurtarma konusunda pasif kaldıklarını düşündükleri Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlara karşı idi. 
Hamaslı militanların İsrail askeri Gilad Şalit’i İsrail topraklarından kaçırmasının ardından, Hizbullah militanları 12 Temmuz 2006’da Ehud Goldwasser ve Eldad Regev adlı iki askeri kaçırmıştı. 
Reform, Konservatif ve Ortadoks grupların birleştiği mitingde, Türk, Latin, Kore ve Katolik cemaatlerinin temsilcileri  de yer aldı.  Ses getiren mitingde, kalabalığın sesi BM çalışanları tarafından duyuldu.