Ortadoğu elçisi Blair bölgeyi ziyaret etti

Geçtiğimiz aylarda Dörtlü tarafından Ortadoğu elçiliğine atanan Tony Blair, pazartesi günü Kudüs ve Ramallah`ı ziyaret etti

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz aylarda Dörtlü tarafından Ortadoğu elçisi olarak atanan  İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, pazartesi günü Kudüs ve Ramallah’ı ziyaret etti.
Blair’i yeni görevinde nezaketle karşılayan İsrailli yetkililer, kendisinin Filistin yönetimi için yeni kurumlar yaratmasını umduklarını dile getirdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı pazar gecesi yaptığı açıklamada, “Anladığımız kadarıyla Blair, Mahmud Abbas’ı desteklemek amacıyla Filistin Yönetimi’nde yeni kurumlar oluşturacak. Filistin Yönetimi’nin güçlü olması ve halkına göz kulak olması için çalışacak. Son yerleşim durumu belirlendikten sonra Filistinlilerle doğrudan görüşeceğiz” dedi.
Pazartesi günü Kudüs’e gelen Blair, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile bölgedeki politik gelişmeleri görüştü. Livni, bağımsız bir Filistin devletinin kurulması için Filistin yönetiminin terörle savaşması ve Dörtlü’nün öne sürdüğü koşulları kabul etmesi gerektiğini söyledi. Blair’e bölgedeki görevinin çok önemli olduğunu vurgulayan Livni, uluslararası camianın barış sürecinde büyük rol oynadığını ve radikallerle barış isteyen politikacılar arasındaki farkın göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.
Blair, pazartesi günü erken saatlerde, İsrailli Bakan Haim Ramon’u da ziyaret etti. Ramon, yakın gelecekte Filistinlilerle masaya oturulması gerektiğini ve bu konuda başbakanı ikna ettiğini ifade etti.
Blair, Savunma Bakanı Ehud Barak’ın yanı sıra salı günü muhalefet partisi Likud’un Lideri Binyamin Netanyahu ve Devlet Başkanı Şimon Peres ile de görüştü. Kudüs’ten sonra Ramallah’ı ziyaret eden Blair, Mahmud Abbas ve Filistin Başbakanı Salam Fayad ile biraraya geldi.
Salı günü Peres ile yaptığı görüşmede Blair, bölgede barış için umut olduğunu ve bunun zamanla üzerinde çalışılarak ortaya çıkarılacağını yineledi. Nobel Barış Ödüllü Peres de Blair’i destekleyerek, “Senin başarın bizim başarımız, senin hayallerin bizim hayallerimiz. Barış umudumuz var. Bu yolda senin yanında olacağız” yorumunu yaptı.

Hamas: Blair ile görüşmeye açığız
İsrailli yetkililer, Blair’in terör örgütü Hamas’la görüşmemesi gerektiğini savundu.
Bunun yanı sıra eski ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ve İspanya, Fransa ve İtalya’nın dışişleri bakanları, ABD, AB ve İsrail tarafından terör örgütü olarak bilinen Hamas ile görüşmesi gerektiğini savunuyor.
Hamas Sözcüsü Sami Abu Zuhri ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada Blair’le görüşebileceklerini, fakat İsrail ile masaya oturmayacaklarını şu sözlerle ifade etti: “Tony Blair dahil bizimle görüşmek isteyen kişilere hayır demeyeceğiz. İşgalciler dışında herkesle ilişkimizi sürdürebiliriz”.
İngiliz kaynaklara göre her iki tarafın da güvenini kazanmayı amaçlayan Blair, öncelikli olarak bölgedeki politik ve ekonomik sorunlara değinecek. 
ABD, AB, BM ve Rusya’dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün Blair’den, Norveç önderliğinde bir konferans düzenlemesini istemesi bekleniyor. Bu forumda Filistinlilere yapılabilecek bağışlar üzerine görüşülecek.