YAHUDİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR / KORBANOT VE SUNULAR (2)

Modacı Cengiz Abazoğlu özel davetler için, tasarladığı kıyafetlerle, tercih edilen ilk isimlerden biri. Müşterilerinin kıyafetlerindeki tüm detaylarla ilgileniyor. Tam 19 yıldır Haute Couture kıyafetler tasarlayan modacı "Cengiz Abazoğlu de luxe" markası ile hazır giyim sektörüne de girdi.. Giysilerini insanlar üzerinde görmekten büyük heyecan duyuy

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Yusuf BESALEL

Korbanot başlıca üç gruba ayrılabilir: Tanrı’ya bir teslim olma ifadesi olarak sunulanlar; Tanrı’ya bir şükran ifadesi olarak sununanlar; istemeyerek ve ihmal sonucu olarak duyulan pişmanlığın kısmi bir kefareti olarak sunulanlar. Kain ve Abel’in sunularına paralel olarak Tora’da belirtilen takdimeler ya hayvanlardan, ya da zirai tohumlardan oluşmaktadır. Tüm korbanot ve diğer takdimenin Kutsal Mabet’e getirilmesi gerekliydi. Dört tür hayvan takdimesi söz konusuydu: “ola” (“yakılan sunu”); “şelamim” (“barış veya iyi durumda olma” sunuşu); “hatat” (“günah sunusu”); “aşam” (suç sunusu”).
Hayvan sunularında, kurban edilecek hayvanın fiziki kusurlara sahip olmaması gerekliydi; ancak kümes hayvanlarında bu şart aranmazdı. Sunu hayvanları arasında boğalar, inekler, koyunlar, keçiler bulunurdu. Kümes hayvanları olarak sadece kumru ve güvercin gibi kuşlar söz konusuydu. Hayvanlar, bir kesim bıçağı ile boğazlanırdı. Korban olarak, sunulan hayvanın veya kümes hayvanın tüm parçalarının birkaç gün içerisinde ortadan kaldırılması gerekiyordu. Bu amaçla Yahudilik’te birgün içerisinde ortadan kaldırılması gereken korbanotun, ertesi günkü korbanottan önce ve şafağa dek yenilmesi gerekiyordu. Ritüelde boğazlanan hayvanın kanının üzerine serpilmesi veya dökülmesi, hayvanın üzerine ellerini koyması, hayvanın kaldırılması, boğazlanması, parçalara ayrılması, bunların yıkanması dahildi. Bundan sonra yer alan; kanın sunak üstüne ve civarına serpilmesi veya akıtılması, sunak odunlarının tanzimi, yakılacak parçaların yakılması gibi işler bir Koen tarafından yürütülürdü.Hayvanın kanını döken veya serpen kahin, belirli bir korban sunusunun kahinlere ait bölümünün yerine getirilmesi konusunda yetkiliydi.
devam edecek...