İbranice - Polonya`nin Sesi Radyosu

Nelly BAROKASBir zamanlar Nazi ölüm kamplarının yer aldığı, pogromlara sahne olan, Sovyetler döneminin katı kuralları altında ezilen Polonya`da yok edilmiş Yahudi kültürü yeniden canlandırılıyor.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Polonya Radyosu, İsrail ile ‘uzlaşma çabaları’nın bir göstergesi olarak İbranice lisanında günlük yayınlara başladı

Nelly BAROKAS

Polonya ile İsrail arasındaki ilişkilerin gelişmesi yönünde yeni bir adım atıldı. Polonya Radyosu, Pazartesi akşamından itibaren İbranice lisanında günlük yayınlara başladı. Yayın, Kudüs, Tel- Aviv ve kıyı kentlerinden, kuzeyde Afula, Nazaret’ten izlenebilecek.
Polonya Hükümeti bu konuda; “İbranice radyo yayını, Polonya’nın İsrail ve Yahudi halkı ile uzlaşması yönünde attığı çok sayıda adımlardan biridir” açıklamasını yaptı. Polonya Radyosu İbranice Bölüm Başkanı Michael Hermon, Yediyot Aharonot Gazetesi’ne Varşova’dan yaptığı açıklamada; “Bu yayın burada yaşayan İsraillilere, Polonyalı Yahudilere ve dünyanın her yerinden bu ülkeye gelen Yahudilere bilgi aktarmayı amaçlıyor. Özellikle İsrail’den olmak üzere her yıl binlerce Yahudi’nin Polonya’ya geldiğine değinen Hermon; “Şüphesiz Polonya, İsrail’deki imajını değiştirmeye çalışıyor. Biz Yahudi toplumunun Polonya’da başına gelenleri her zaman hatırlamayı, aynı zamanda da geleceğe bakmayı istiyoruz” dedi.
İbranice radyo programları; Polonya’daki siyasi, toplumsal ve kültürel gelişmelere, ayrıca Polonya- İsrail ilişkilerine yer verecek. Bunların yanı sıra Polonya’da yaşayan Yahudilere ilişkin asimilasyon veya antisemitizm haberleri gerçekçi bir bakış açısıyla yansıtılacak.