Sarkozy, kaçirilan asker ailelerini kabul etti

Geçtiğimiz hafta Elysée Sarayı`nda kaçırılan üç İsrailli askerin ailelerini kabul eden Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, askerlerin serbest bırakılması için tüm gücünü kullanacağı güvencesini verdiNelly BAROKAS

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Lübnan Savaşı sırasında kaçırılan Gilad Shalit, Ehud Goldwasser ve Eldad Regev’in ailelerinin Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Paris’te görüşmelerinin ardından Sözcü David Martinon bir açıklama yaptı.
Sözcü, Sarkozy’nin bu günlerde Lübnan’ın farklı siyasi fraksiyonlarının temsilcilerinin yanı sıra Fransa’yı ziyaret eden Hizbullah delegasyonuna bu konuda baskı yapacağını söyledi. Sözcü Martinon ayrıca, Sarkozy’nin “terörist bir kuruluş” olarak nitelendirdiği Hizbullah’la karşılıklı bir görüşmede bulunmayacağını vurguladı.
Hizbullah’ın İsrail- Lübnan sınırından 12 Temmuz 2006’da kaçırdığı Ehud Goldwasser ve Eldad Regev hakkında bugüne dek hiçbir bilgi alınamadı. Hamas’a bağlı Filistinli bir grup tarafından Gazze sınırında 25 Haziran 2006’da kaçırılan Gilad Shalit ise aynı zamanda Fransa vatandaşı.
Cumhurbaşkanı Sarkozy, aileleri yaptığı görüşmede üç askerin serbest bırakılması için elinden geleni yapacağı sözünü verdi.
Geçtiğimiz hafta Le Monde Gazetesi, Gilad Shalit’in kendisini kaçıran silahlı bir İslami grup tarafından para ve silah karşılığında Hamas’ın askeri kanadına satıldığına ilişkin bir haber yayınladı.
Sarkozy ile kayıp asker aileleri arasındaki görüşmede hazır bulunan CRİF Başkanı Richard Prasquier, Cumhurbaşkanının bu konuyu kişisel olarak çözümleyeceği bir sorun olarak algıladığını söyledi. Bu arada İtalya Askeri İstihbarat Başkanı Niccolo Polari, Ehud Goldwasser ve Eldad Regev’in hayatta olduklarını ileri sürerken, “zaman zaman onların yaşadıklarına ilişkin haberler alıyoruz” dedi.
Pazar günü yaptığı açıklamada Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Paris’e gelen Lübnan delegeleri ile yaptığı görüşmelerden çıkardığı sonuca dayanarak Hizbullah’ın kaçırdığı iki askerin halen hayatta olduklarını söyledi. Aralarında Hizbullah’ın da bulunduğu Lübnan’ın farklı politik kesimlerinin temsilcileri ülkelerindeki siyasi krize bir çözüm bulmak üzere iki günlük bir ziyaret için Fransa’da bulunmaktaydılar.
Dışişleri Bakanı Kouchner, “Onlardan, askerlerin serbest bırakılmasına ilişkin BM ile görüşmelerin devam ettiği güvencesini aldım” dedi.