Bernard Kouchner: Lübnan`a kaçirilan iki İsrail askeri sağ

Lübnan`daki demokrasi ve yönetim krizinin çözülmesi için Lübnanlı militan gruplar Paris`te bir araya geldi. Tarafların birbirileri ile tekrar konuşmaya başlamasına yönelik gelişmeler sağlanırken Fransız Dışişleri Bakanı Kouchner geçen sene Lübnan`a kaçırılan İsrail askerleri ile ilgili bilgi aldığını iddia etti. Askerl

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Lübnanlı farklı siyasi grupların toplantısına ev sahipliği yapan Fransa’nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner Hizbullah tarafından kaçırılan iki İsrail askerinin sağ olduğuna dair bilgi aldığını açıkladı.
Hafta sonu Lübnan’ın geleceğini tartışmak için 14 farklı militan grubu bir araya getiren ve Paris’te gerçekleşen iki günlük zirvenin ardından yapılan basın toplantısında Kouchner konuyu Hizbullah temsilcileri ile görüştüğünü ve onlardan iki askerin durumuna dair güvence aldığını bildirdi.
Kouchner toplantı öncesinde kayıp askerlerinin akıbetini öğreneceğine dair İsrail’e söz vermişti. Kouchner Hizbullah’a Fransa’dan yardım sözü verdiğini ve askerlerin BM aracılığı ile serbest bırakılmalarına dair bir anlaşmanın düşünüldüğünü tahmin etiğini de söyledi.
Fakat 16 Temmuz 2006 Pazartesi tarihli Lübnanlı El Ekber Gazetesi’ne göre Hizbullah Kouchner’e herhangi bir bilgi verdiğini yalanladı. Bir Hizbullah yetkilisi, İsrail’in inatçılığı yüzünden askerlerin serbest bırakılması ile ilgili görüşmelerin askıda olduğunu söyledi. Bu yetkiliye göre Paris’teki Hizbullah temsilcileri Fransız diplomatlara sadece bu görüşmelerin BM’nin yetki alanına girdiğini söylediler. Herhangi bir görüşmenin başlatıldığına dair ise bir bilgi vermediler.
Fransız Dışişleri Bakanı iki günlük toplantı hakkında da iyimser konuştu. Fransa ve ABD tarafından organize edilen, İran tarafından onaylanan toplantı cumartesi ve pazar günü La Celle Saint Cloud şatosunda gerçekleşti. Batı destekli hükümet ve muhalefetteki Hizbullah arasındaki krizin bir toplantıda çözüme ulaşmasının imkânsız olduğu, toplantının asıl amacının tarafların tekrar diyaloga girmesini sağlamak olduğu bildirildi. Kouchner de toplantıda tarafların arasındaki buzların eridiğini ve diyalog sağlandığını,  bu bağlamda toplantının başarıya ulaştığını söyledi.
Fransız Bakan Hizbullah’ın Suriye ve İran ile bağlantısına son verip son vermeyeceği konusunda gelen bir soruya karşılık olarak ise böyle bir şeyi Hizbullah’tan beklemenin saflık olacağını belirtti.
12 Temmuz 2006 günü Hizbullah İsrail sınırını geçerek yaptığı saldırıda Elgad Regev ve Ehud Goldwasser isimli iki İsrail askerini Lübnan’a kaçırmıştı. İki askere karşı İsrail’in elindeki yüzlerce Arap mahkûmun serbest bırakılmasını talep eden Hizbullah, askerlerin akıbeti hakkında resmi yollardan bilgi vermeyi reddetmişti.