Şimon Peres devlet başkani seçildi

Şimon Peres, yemin ederek İsrail`in dokuzuncu devlet başkanı olarak görevine resmen başladı

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçmişte Ortadoğu için yaptığı çalışmalarla Nobel Barış Ödülü ile onurlandırılmış bir devlet adamı olan İsrail politikasının efsane ismi Peres, bu haftadan itibaren İsrail’in dokuzuncu  devlet başkanı olarak görevine devam edecek. Devlet Başkanı olarak yaptığı ilk konuşmada Peres, İsrail’in komşuları ile barış sağlayacak herhangi bir olasılığı görmezden gelme şansının olmadığını söyledi.
Pazar günü İsrail meclisi, Knesset’te gerçekleştirilen törenden önce bir konuşma yapan İsrail Başbakanı Olmert, Peres’in İsrail politik hayatına değer katacağını söyledi.
Devlet Başkanı Moşe Katsav’a ilişkin taciz iddialarının gündeme gelmesi ile birlikte İsrail’de devlet başkanlığı makamının saygınlığı konusunda kötü bir dönem yaşanmıştı. Katsav geçtiğimiz ay iddiaların kanıtlanması ile görevi terk etmeyi kabul etmişti.
İsrail’in yeni  devlet başkanı gelecek ay 84 yaşını bitirecek. İsrail devleti kurulduğu günden beri siyaset hayatının içinde yer almış bir isim olan Peres, iki dönem başbakan olarak görev yapmış, ayrıca savunma, maliye ve dışişleri bakanlığı görevlerinde de bulunmuştu.
2000 yılında da  devlet başkanlığına aday olmuş ancak seçimlerden Katsav galibiyetle ayrılmıştı.
Göreve başladıktan sonra Assosiated Press ajansına bir beyanat veren Peres, daha önce olduğu gibi İsrail’in yerleşim bölgelerinden çekilmesi gerektiği görüşünü yineledi. Yeni görevinin kendisine yeni sorumluluklar getirdiğinin bilincinde olduğunu söyleyen Peres, bu görev ile pozisyonunun değiştiğini, ancak inandığı değerlerin değişmediğini belirtti.
Yarım saat süren görüşmede oldukça enerji dolu olduğu belirtilen Peres aynı zamanda açlık ve küresel ısınmaya karşı mücadele edeceğini söyledi. Peres İran ile barış konusunda da umutlu olduğunu açıkladı.
Knesset’in kendisini bu denli büyük bir çoğunlukla  devlet başkanlığı görevine getirmesini beklemediğini ifade eden Peres, yedi yıl önce bu makam için girdiği seçimi kazanamadığını hatırlattı.
60 yıllık siyaset hayatı boyunca ulaştığı eleştiri ve saldırıları başka hiçbir politikacının yaşamadığını söyleyen Peres ilginç olanın 60 yılın ardından tüm bu eleştirilere rağmen İsrail meclisinin kendisinin  devlet başkanlığı görevine getirmesi olduğu yorumunu yaptı.
Peres’in yeni görevinde, geçmişte olduğu gibi dışişleri anlamında oldukça aktif olması bekleniyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin belirttiği gibi, Peres kendi başına bir ‘dışişleri bakanlığı’. Peres’in bu görevi sürdürmesinin, ülkenin gerçek dışişleri bakanı Tzipi Livni için yeni bir durum olmayacağı ve kendisinin de Peres’in uluslararası ilişkiler konularında aktif olmasından rahatsızlık duymayacağı belirtildi.
Peres’in yemin töreninin ardından bir açıklama yapan Livni de, adeta bu iddialara cevap verdi. Peres’i  devlet başkanı olarak görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Livni konuşmasında, Peres’i bu göreve öneren isimlerin başında geldiğini söyledi.
Peres’in uluslararası arenada sahip olduğu prestij Olmert için de büyük önem taşıyor. Gelecek dönemde dünyaya İsrail’in politikalarını anlatmak için Olmert’in Peres’den büyük ölçüde yardım alması bekleniyor.
Olmert de Peres’in  devlet başkanlığı görevine başlaması nedeniyle yaptığı konuşmada, Peres’in İsrail’in örnek  devlet başkanı olacağını ve bu göreve gelişinin tüm İsraillileri gururlandırması gerektiğini belirterek, yeni dönemden duyduğu heyecanı açık bir şekilde vurguladı.