Mahmud Abbas ve Ehud Olmert`ten diplomatik atak

Geçen yaz füze ve bombaların gökyüzünü kapladığı Ortadoğu semalarında bu yaz barış rüzgarları esiyor. Hamas`ın Gazze`nin kontrolünü ele geçirmesinden sonra kurulan yeni Filistin hükümeti ile doğrudan temaslara başlayan İsrail, Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas`ı güçlendirecek adımlar atıyor

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail yönetimi son olarak, önümüzdeki cuma günü 256 Filistinli tutukluyu serbest bırakacağını bildirdi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Abbas arasındaki görüşmeden sonra yapılan açıklamada, serbest bırakılacak tutuklu listesinin FÖY’e iletildiği açıklandı.
Olmert'in yardımcısı Jacop Galanti, Hamas ile çatışan El Fetih'e destek anlamı taşıyan karar uyarınca tutukluların cuma gününden itibaren serbest bırakılacağını söyledi. Galanti, serbest bırakılacaklar listesinin yüzde 85'ini El Fetih üyelerinin oluşturduğunu, listede Hamas üyesi bulunmadığını belirtti. Listede, cezalarının üçte ikisini tamamlamış bulunanların yer aldığı kaydedildi. İsrail hükümeti, ülke mahkemeleri tarafından yargılanmış ve suçlu bulunmuş Filistinli mahkumların cezalarını tamamlamadan serbest bırakılmaları konusunda en önemli kriter olarak, aftan yararlanacak mahkumun İsrail vatandaşlarını öldürme, yaralama gibi terör eylemlerinde bulunmamış olmasını şart koşuyor.
Ehud Olmert, Bakanlar Kurulu’da yaptığı açıklamada, özellikle İsraillilerin öldürülmesine doğrudan karışan isimlerin bırakılmayacağını taahhüt etti. Olmert, tutukluların serbest bırakılmasının, kaçırılan İsrailli askerler Gilad Şalit, Eldad Regev ve Ehud Goldwasser'in eve dönüş şanslarını etkilemeyeceğini de vurguladı. İsrail cezaevlerinde 10 binin üzerinde Filistinli tutuklu bulunuyor. İsrail'in eski Başbakanı Ariel Şaron döneminde de aynı kriterler doğrultusunda, 900 dolayında cinayete karışmamış Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı.
İsrail yönetimi ayrıca, Batı Şeria’da güvenlik birimlerinin arananlar listesinde bulunan El Fetih’e bağlı militanların, silahı bırakma sözü karşılığında arananlar listesinden çıkarılmasını, yurtiçi ve dışına seyahat izni verilmesini kararlaştırdı. El Fetih destekçilerinin İsrail’e karşı terör girişimlerini bırakarak Filistin güvenlik yapılanmasının içine dahil olmaları bekleniyor. Bu arada İsrailli ve Filistinli yöneticiler El Aksa Şehitleri Tugay’ına bağlı 206 kişinin daha Filistin Güvenlik Kuvvetlerine katılmaları için serbest bırakılmasını görüşüyor. 
Mahmud Abbas'ın geçen ay Hamas'ın da dahil olduğu ulusal birlik hükümetini feshetmesi sonrasında, İsrail ve Batılı devletler Batı Şeria'da Selam Fayyad'ın başbakanlığında kurulan hükümeti destekleme yolunda adımlar attı.
İsrail bu çabalar çerçevesinde Hamas'ın 2006'da seçim zaferi sonrası hükümeti kurmasıyla birlikte el koyduğu gümrük gelirlerini yeniden Selam Fayyad hükümetine aktarmaya başladı.